Det forteller Sardars foreldre, Sardar Mustafa og Nasreen Muhammed.

– Han kom på besøk til oss i februar i fjor. Da kjøpte han en stor tomt for 100.000 dollar. Han ville bygge ut tomten og komme seg inn i eiendomsbransjen, sier foreldrene.

På dette tidspunktet mener norsk politi at den kurdiske firebarnsmoren allerede var forsvunnet.

50.000 dollar i kontanter

Belur Sardar (29) ble meldt savnet av ektemannen 7. mai i fjor. Han forklarte da at hun hadde forlatt huset i Mjøndalen i Buskerud om morgenen 30. april, uten å komme igjen.

Politiet mener at hun i virkeligheten forsvant nesten tre måneder tidligere. Ektemannen er siktet for å ha drept henne.

Sardars foreldre sier ektemannen hadde med seg 50.000 dollar i kontanter siste gang han kom på besøk. Resten av beløpet sendte han gjennom mellommenn i et såkalt hawala-system.

– Tok beslag i tomt

Pengene skal han ha brukt til å kjøpe en stor tomt i hjembyen Suleimaniya. Tomten skal være beslaglagt av kurdiske myndigheter, i likhet med ektemannens andre verdier i Nord-Irak.

På tidspunktet da han besøkte svigerforeldrene, tilsvarte 100.000 dollar omtrent 620.000 kroner.

– Det er utenkelig at han har klart å spare så mye penger på lovlig vis. Han gikk jo på sosialen i Norge. Vi frykter at han har kontakt med kriminelle, og at det er derfor Belur har forsvunnet, sier foreldrene.

De sier at svigersønnen flere ganger har besøkt dem de siste årene, men at Belur bare var med én gang – da søsteren giftet seg.

– Ville ikke forlatt barna

Foreldrene er 100 prosent sikre på at ektemannen har noe med forsvinningen å gjøre.

– Kanskje avslørte hun at han drev med kriminalitet, og måtte tvinges til taushet? Vi vet ikke hva som har skjedd, men vi er sikre på at han vet noe om det. Hun ville aldri forlatt barna frivillig, sier de.

Foreldrene har flere eksempler på at ektemannen oppførte seg mistenkelig før Belur ble meldt savnet.

– I mars i fjor, under den kurdiske nyttårsfeiringen, ringte jeg for å hilse fra familien. Jeg gratulerte først ham, og ba deretter om å få snakke med Belur. Han sa «et øyeblikk», og så ble samtalen brutt. Jeg ringte tilbake, men ingen svarte. I tiden etterpå hadde han alle slags forklaringer på at Belur ikke kunne snakke med oss. Han sa hun var opptatt, at hun var i utlandet, at telefonen var ødelagt. Vi skjønte ikke hva som foregikk, sier Sardar Mustafa.

Visste ikke om løslatelsen

Foreldrene ble så bekymret at de fikk en slektning i Norge til å oppsøke huset.

– Hun fant barna alene hjemme, de var skitne, og huset var et eneste rot. Det var slik vi fikk vite at datteren vår var borte. Da vi ringte ham senere, var det en fremmed, kurdisk kvinne som svarte, sier de.

Foreldrene er oppgitt over at de ikke har fått noen informasjon om saken siden i fjor høst. De var ikke klar over at ektemannen er løslatt fra varetekt, og reagerer sterkt på det.

– Alle vet at Norge gir topp prioritet til menneskerettighetene. Men hvis det prinsippet anvendes i denne saken, vil den aldri bli løst. Så lenge ingen presser ektemannen, vil han aldri tilstå. Overlat ham til sikkerhetspolitiet i Suleimaniya, så tilstår han innen en uke, sier Belurs svoger Rawand Sabir, som studerer politikk ved universitetet.

Vil til Norge

Sardar og Nasreen mener det er best at barnebarna deres blir i Norge, siden de har vokst opp i norsk kultur.

– De vil ikke ha noen fremtid i Kurdistan. Men vi håper vi kan få komme til Norge og hilse på dem. De er jo tross alt barnebarna våre, sier de.

Foreldrene er redde for at de aldri skal få vite hva som skjedde med Belur.

– Vi står i stor gjeld til norske myndigheter og norsk politi. Vi vet at de har gjort mye for å finne Belur. Men Norge er for myk når det gjelder menneskerettigheter. Norsk politi frarådet oss å anmelde ektemannen her i Kurdistan. Da har de et ansvar for å finne ut hva som har skjedd med datteren vår.

Nasreen Muhammed (t.v.) og Sardar Mustafa er fortvilet over at datteren fortsatt ikke er funnet. De er sikre på at ektemannen vet hva som har skjedd.
Silje Katrine Robinson
Politiet har offentliggjort dette bildet av Belur Sardar, som forsvant fra sitt hjem i Mjøndalen i fjor.
Politiet