Vi har fått muntlig beskjed om at Zhao Fei befinner seg i Kina, og at han skal være anholdt. Det er opplyst at han har status som mistenkt. Vi avventer skriftlig bekreftelse på disse opplysningene, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD.

Meldingen om pågripelsen i Kina kom like før den drepte studenten skulle bisettes fra Vålerenga kirke i Oslo klokken 14 onsdag ettermiddag.

— Jeg fikk beskjed om at Fei var pågrepet i Kina før vi gikk inn i kirken. Etter begravelsen fikk jeg beskjed fra UD om at de hadde fått en muntlig bekreftelse fra ambassaden i Budapest. Da fikk også de pårørende beskjeden, sier familiens bistandsadvokat Karoline Henriksen.

Henriksen forteller at beskjeden kom uventet, men at familien hadde håpet og ventet på en pågripelse i saken.

Dette kom jo på et uventet tidspunkt, men vi er selvsagt glade for beskjeden. Det er en stor lettelse for familien.

Knivdrept

Ungarsk politi hadde onsdag ettermiddag ingen oppdaterte opplysninger om saken på sine nettsider, men bekreftet kort overfor Dagbladet.no at de kjente til pågripelsen i Kina.

Pernille Marie Thronsen fra Oslo ble funnet drept av flere knivstikk i ungdomsherberget City Guesthouse Flora i Ungarns hovedstad Budapest søndag 28. august. Ifølge politiets etterforskning fant drapet sted dagen før, trolig bare kort tid etter at hun ankom landet med fly fra Norge tidlig lørdag morgen.

Den unge norske studenten hadde allerede vært ett år i Budapest for å gjennomføre forkurs i naturfag. Målet var å fortsette på veterinærstudier og ytterligere fem års skolegang i byen. Ifølge venner og vitner skulle 21-åringen gå ut om kvelden sammen med studievennen hun hadde vært kjæreste med mens hun gikk på forkurset.

Rømte landet

Zhao Fei forlot landet med fly få timer etter at drapet fant sted, og han har siden vært sporløst forsvunnet. Noen merkelige innlegg på nettsamfunnet Facebook vakte derimot politiets interesse. Innlegget som ble lagt ut flere timer etter drapet, inneholdt en blanding av kjærlighetserklæringer og beklagelser.

Jeg håper at når jeg dør, at vi treffer hverandre og kan være sammen igjen, skrev blant annet Fei på nettsiden.

Det var 26-åringen som leide rommet i ungdomsherberget. Venner har fortalt at Thronsen var i byen for å finne noen hun kunne dele en leilighet med for det kommende skoleåret.

Ingen utlevering

Politiet greide å følge spor etter 26-åringen til den internasjonale flyplassen i Budapest. På grunn av svært omstendelige rutiner i rettsvesenet tok det flere dager før en internasjonal etterlysning og arrestordre kunne utstedes av ungarsk politi. Dermed fryktet mange at den mistenkte hadde greid å stikke seg unna for godt.

Vi har allerede fra 3. september bedt kinesiske myndigheter om å bli orientert om eventuell utvikling i saken, sier Imerslund til NTB.

Kina er ikke med i det internasjonale politisamarbeidet Interpol, og det er ingen utleveringsavtale mellom Kina og Ungarn. Kinesisk UD understreket imidlertid tidlig at Kina ville bistå i jakten på den ettersøkte mannen, og en talskvinne har tidligere uttalt at kinesisk lov tilsier at politimyndighetene skal bistå i søk etter en drapsmistenkt.

TATT: Zhao Feng har vært etterlyst etter at norske Pernille Marie Thronsen ble drept i Budapest. Foto: Ungarsk politi/HO/Scanpix