Smith sier at spørsmålet om Jaglands dobbeltrolle handler om Nobelprisens prestisje, en prestisje han omtaler som «en skjør plante».

— Jeg mener ikke at den er truet akkurat slik den i dag foreligger, men Jagland sitter ikke avhengig av Europarådets medlemslands regjeringer, men som Europarådets fremste representant. I Europarådet finnes det mange land som kan ha menneskerettighetsproblemer, sier han til NRK.Som et eksempel på et dilemma som kan oppstå, trekker han fram at Nobelkomiteen neste år velger en russisk dissident som fredsprisvinner.

— Det er klart at det vil Jagland ikke kunne gjøre uten å i hvert fall tenke flere ganger på sin rolle i Europarådet som brubygger mellom øst og vest i Europa. Hvis han velger å ikke gjøre dette, vil man kunne si at årsaken til at vedkommende fremtredende menneskerettighetsaktivist ikke ble valgt, var at Jagland ønsket å unngå et problem, sier Smith.

Video:

Se Obamas reaksjon på prisen At Jagland avviser kritikken mot ham som tegn på manglende kunnskap om hans rolle som generalsekretær, og mener at han selv kan avgjøre sin habilitet, stiller Smith seg uforstående til.

— Det er jeg helt uenig i. Jeg forstår ikke at ikke Jagland forstår dette, sier Smith, og slår fast at spørsmålet om uavhengighet vurderes best av andre enn en selv.

— Jeg ber Jagland om å tenke på det i denne situasjonen, sier jussprofessoren.

Frp-leder Siv Jensen ba tidligere lørdag Jagland om å trekke seg, mens Høyre-leder Erna Solberg mener at både Jagland selv og Arbeiderpartiet må ta opp hans rolle.

**Les også:

Ber Ap vurdere Jaglands rolle

— Et forsøk på å kastrere USA

Fredprisen til Barack Obama**