Tidligere viseadmiral Jan Reksten kaller statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen for dobbeltmoralistisk etter gavebråket.

Daværende forsvarsminister Strøm-Erichsen ønsket at Reksten skulle trekke seg etter beskyldninger om korrupsjon i 2007.

Strøm-Erichsen framsto som en hvit engel, men så viser det seg at hun hadde drevet en langt verre spill selv Jan Reksten

Golftur

Årsaken var at Reksten og elleve andre offiserer hadde deltatt på en golftur i Alicante der Siemens betalte regningen, noe som tilsvarte 6.397 kroner per person.

De siste dagene har Strøm-Erichsen selv vært i søkelyset etter at hun tok imot fire gaver til en total verdi på 55.375 kroner.

— Det er paradoksalt at dette er den samme personen som var grovt indignert over at noen hadde mottatt gaver fra en industribedrift. Strøm-Erichsen framsto som en hvit engel, men så viser det seg at hun hadde drevet en langt verre spill selv. Det beste jeg kan si er at dette er dobbeltmoralistisk, sier Reksten til Finansavisen.

Reksten hevdet at han ikke var klar over at Siemens betalt turen, og betalte da også beløpet tilbake da det ble kjent. Økokrim frafalt siktelsen mot Reksten og to andre forsvarstopper, mens Siemens fikk en millionbot.

**Les også BTs leder:

Dei gløymde gåvene**

**Tiet om takst

VG skriver i dag at** Anne-Grete Strøm Erichsen unnlot å opplyse i sin selvangivelse at to afghanske tepper hun hadde fått var taksert til 44.000 kroner.

I et brev til skattemyndighetene opplyser Strøm-Erichsen at hun selv gjorde verdivurderingen av de to teppene da hun førte dem opp på selvangivelsen. Hennes vurdering var at de totalt var verdt 8.000 kroner, fordi det var det de ville ha kostet i Afghanistan.

Forsvarsdepartementet vurderte teppene til 44.000 kroner, en vurdering Strøm-Erichsen kjente til, men hun la likevel ikke med dokumentet med denne vurderingen i selvangivelsen, skriver VG.

— Jeg var spesifikk på at jeg oppga afghansk verdi. Dermed er det opp til skatteetaten å vurdere om dette er rett eller feil, sier Strøm-Erichsen.

Skatteekspert Johan Petter Hartz-Hansen ved Norges Handelshøyskole slakter statsrådens egenmelding.

— Det er helt klart at vi blir skattepliktige av verdien av gavegjenstandene i Norge. Omsetningsverdien er skattelovens klare utgangspunkt, og da gjelder det omsetningsverdi i Norge, sier han.

Er Anne-Grete Strøm Erichsens omdømme svekket? Delta i diskusjonen her.