Amerikanske medier er opptatt av å sammenlikne rettssaken mot Anders Behring Breivik opp mot deres egne rettsoppgjør mot terrorister. De første dagene av rettssaken var utenlandske kommentatorer oppgitt og forundret over den «milde» behandlingen Breivik får i norsk rettssystem.

Nå er forundringen gått over til beundring av hvordan nasjonen takler det største og mest brutale rettsoppgjøret siden annen verdenskrig. At rettssaken foregår under full åpenhet, med journalister og TV-kameraer inne i salen, er spesielt imponerende.

CNN undret da aktoratet og de rettpsykiatriske sakkyndige smilende håndhilste på massedrapsmannen mandag.

— Men dette er Norge, et land som er stolte over sine liberale verdier. Og de har kommet seg videre etter det som skjedde 22. juli. Det norske samfunnet viser at de legger sin ære i å beskytte Breiviks menneskerettigheter, selv om han ikke viste noen respekt for sine ofres liv, skriver CNNs Diana Magnay.

— Breivik får ikke bare vist frem sin egen ideologi. Han viser også frem Norges rettssystem, og dens liberale demokratiske oppbygning til verden. Denne sjansen fikk aldri USA, skriver redaktør Max Fisher i det anerkjente tidsskriftet The Atlantic.

Noe annet enn 11/9-oppgjøret

Rettsopphøret etter 11. september-angrepene i USA foregikk under helt andre rammer enn 22. juli-rettssaken. New Yorks borgermester Michael Bloomberg nektet føderale myndigheter å avholde rettssaken mot Al Qaida-medlemmet og 11.september-orkistratoren Khaleid Sheikh Mohammed i hans by.

Også Det hvite hus var skeptiske til å gjennomføre en normal, sivil rettssak mot Mohammed.

— Det er steder i USA som ikke vil gi han den samme talerstolen for å spre propagandaen sin over hele kloden, sa den demokratiske sentatoren Dianne Feinstein før rettssaken i 2010.

Dermed ble rettssaken mot en av bakmennene for terrorangrepene mot USA gjennomført i en lukket, militær domstol på militærbasen Guantanamo på Cuba.

— Al Qaidas ideologi, som Breivik, tilhører det ekstreme av det ekstreme. Reaksjonene på hans forklaring har ikke vært en oppblomstring av flere Breivik-er. Det som har skjedd er at høyreekstreme bevegelser er på defensiven etter en lang periode med vekst, skriver redaktør Fisher i The Atlantic.

— Breivik skyver også vekk hvite, innvandringskritiske europeere, som blir tvunget til å ta avstand fra ham. Ville ikke en åpen, offentlig rettssak mot Khaleid Sheikh Mohammed gjort det samme? Her er noe USA kan lære av Norge, skriver han videre.

- Fornuften seirer over frykten

Britiske The Guardian roser Norge og det norske folk på lederplass.

— Norge har nektet å la seg provosere av terroristen, slik USA lot seg lure til etter 11. september. Det var USAs store tabbe, de overreagerte, nøyaktig slik terroristene ville at de skulle gjøre.

— Selv om Breiviks forklaring er grusom å høre på, har Norge gitt han tillatelse til å si sitt i retten. Det står det respekt av. Breiviks giftige synspunkter er vanskelig å høre på. Men den virkelige giften ville vært å gi etter for frykten, slik at fornuft og rettferdighet ikke kan beseire hans meninger, skriver den britiske storavisen.

Sjokkerende etter USAs standarder

New York Times' debattredaktør Andrew Rosenthal skriver at mange amerikanere reagerer på Norges maksimumsstraff på 21 års fengsel.

— En sjokkerende lav straff, etter våre standarder. Det amerikanske systemet er basert på hevn og samfunnsvern, og er nok mer tilfredsstillende for forbrytere som Breivik. Men norsk rettsvesen, med sitt fokus på rehabilitering, er mer rasjonelt og effektivt enn vårt eget, skriver Rosenthal.

Han skriver at der USA har 751 fengselsinsatte per 100.000 innbygere, er tilsvarende tall for Norge kun 71.

— De sitter i fengsler som likner på studentkollektiver. Høysikkerhetsfanger som mordere og voldtektsmenn sitter på rom med mintgrønne vegger og IKEA-møbler, flatskjerm og eget bad. Det virker som bortkastede penger, men den gode standarden ser ikke ut til å tiltrekke seg serieforbrytere. Bare 20 prosent av tidligere dømte havner i fengsel igjen i løpet av to år, skriver debattredaktøren.

Til sammenlikning er seks av ti amerikanske fanger tilbake i fengsel på to år.

— Folk sier at Norge er et lite land med historisk lav kriminalitet. Det er sant. Men det er verdt å merke seg at USA, med vår mye bredere erfaring med kriminalitet, ikke har blitt noe bedre til å håndtere kriminelle, skriver Rosenthal.

Er rosen av det norske rettsvesenet fortjent? Si din mening i kommentarfeltet!