• Det er akkurat dette jeg har hevdet lenge: Røykernes forkortete levealder sparer helsevesenet for milliardbeløp, men samtidig tilfører vi staten store inntekter gjennom tobakksavgiften.

Det sier John Alvheim (Frp), leder av Stortingets sosialkomité og storrøyker.

Alvheim er slett ikke overrasket over at forskere nå fastslår at ikke-røykerne belaster helsebudsjettene mer enn de nikotin-avhengige blant oss.

— Samtidig håver staten inn 7,5 milliarder kroner fra røykerne gjennom tobakkavgiften. Staten har en åpenbar nettofortjeneste på røykerne, hevder Alvheim.

Siden 80 prosent av tobakksprisen er avgifter, betyr det at røykere av Alvheims støpning, med dagsforbruk på en tyvepakning, blåser 17.520 friske kroner inn i statskassen årlig.

— Tobakksavgiften bør senkes til 30 prosent, sier sosialpolitikeren.

— Da ville jo røyken bli betraktelig billigere og enda flere ville trolig begynne å røyke?

— Den frykten deler jeg ikke. Vi må se i øynene at de som røyker, vil gjøre det uansett hva det koster. Prisen betyr lite, bare se på alkoholforbruket: Skyhøye avgifter har ikke redusert forbruket, sier Alvheim, som understreker at han ikke anbefaler noen å begynne å røyke. Han er imidlertid glad over at også forskere nå fastslår at røykere ikke representerer en merutgift for samfunnet.

- Høybråtens fanatisme

Frp-politikeren er rystet over det han kaller regjeringens fanatisme i forhold til røyking.

— Den fundamentalistiske drivkraften bak dette i regjeringen er naturligvis KrF, og i særdeleshet helseminister Høybråten som tydeligvis legger mye innsats ned i å få reist en bauta over seg selv som røykelovens far. Det forunderlige er at Høyre er med på dette løpet. Men trangen til å henge fast i regjeringstaburettene veier tydeligvis tyngst for partiet, sier Alvheim.

Han mener det kommende lovforbudet mot røyking på utesteder er utslag av ren formynderholdning overfor et allerede jaget folkeslag.

— Når det også blir forbudt å røyke på restauranter, er jeg redd vi kommer til å oppleve mer hjemmefyll, spetakkel utenfor utestedene, flere konkurser og tapte arbeidsplasser i bransjen.

— Dessuten risikerer vi at folk som går ut på fortauet for å ta seg en røyk etter en bedre restaurantmiddag blir syke av kulde, vær og vind. Det kan også komme til å koste samfunnet penger, legger Alvheim til.

Blir ikke påvirket

Høyre-politiker Torbjørn Hansen vil, i motsetning til Alvheim, ikke redusere tobakksavgiften, selv om det skulle være slik at samfunnet sparer på at folk røyker.

— Jeg tror ingen seriøse politikere vil legge vekt på at det kan være en økonomisk gevinst knyttet til at levealderen blir kortere, sier Torbjørn Hansen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

KREVER LAVERE TOBAKKSAVGIFT: - Helseminister Høybråten legger tydeligvis mye innsats ned i å få reist en bauta over seg selv som røykelovens far, sier Frp-politiker John Alvheim, som selv er storrøyker. <p/> ARKIVFOTO