Her får du en god grunn til å stå opp grytidlig i morgen: Natt til onsdag passerer planeten Venus foran solskiven — og det blir lenge til neste gang.

Nærmere bestemt 105 år.

— Dette vil ingen av oss som lever i dag få oppleve igjen, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard entusiastisk.

Han har selv reist til Tromsø, der det er midtnattssol, for å følge den syv timer lange Venus-passasjen i sin helhet. Der vil det også være et nasjonalt arrangement, og NRK sender direkte derfra natten gjennom.

— Dette er stort. Dette går inn i historiebøkene, og vil bli snakket om i årtier, sier Ødegaard.

- Stor sjanse for å se den

Venus glir inn på solskiven klokken 00.04 natt til onsdag. I Nord-Norge nord for polarsirkelen er hele passasjen synlig, mens resten av landet må vente på soloppgang.

I Bergen er soloppgangen klokken 4.29, i Oslo klokken 4.12. Venus vil da være godt inne på solskiven. Den vil begynne å gli ut klokken 6.36, og det hele vil være over klokken 6.54.

En tabell over tidspunktene for en rekke norske byer finner du her.

— Det gjelder å ha best mulig sikt mot nordøst, da får man se den tidligst mulig. Den siste delen av passasjen står solen ganske høyt, og den varer såpass lenge at sjansen for å se den er stor, sier Ødegaard.

Ødegaard understreker at ingen må se direkte på solen.

— Beskyttelsesbriller er enklest, det får du kjøpt hos brilleforhandlere. Det går også an å bruke en projeksjonsmetode med kikkert, men da skal du vite hva du driver med, sier astronomen.

  • Skal du ta bilder, video eller timelapse av Venus-passasjen? Send dem gjerne til oss på 2211@bt.no. Jan Enok Lexander i Bergen Astronomiske Forening sier at det ikke blir noe stort arrangement i Bergen. De hadde planlagt å bruke Ulriken, men på grunn av usikkerhet rundt oppmøtet - da det tross alt skjer midt på natten - ble det et internt arrangement for medlemmene.

— Vi skal samles på Hjelteryggen på Sotra. Det er et område med ganske god sikt dersom været er bra, sier han.

- Slutten er mest spektakulær

Lexander mener slutten av passasjen - som vil være synlig i hele Norge - er den mest spektakulære delen av den.

— Det skyldes et optisk fenomen som skjer når Venus treffer solranden. Så for dem som ikke er ekstreme morgenfugler og bare vil ha med seg det viktigste, så holder det å være ute fra halv syv-tiden. Men skal man få noe ut av dette, bør man ha tilgang til en kikkert med spesialfilter eller solformørkelsesbriller, sier Lexander.

Knut Jørgen Røed Ødegaard mener hendelsen vil bli den største i internettets historie. Bilder fra Tromsø sendes direkte til NASA og verden for øvrig, forteller han, og alle de store medieaktørene er i sving.

Passasjen er også en unik mulighet til å få demonstrert hvordan vi kan lete etter livsformer i verdensrommet, sier han. Når Venus passerer foran solskiven, kan instrumenter måle hva slags stoffer som finnes i planetens atmosfære.

— Lyset som går gjennom Venus' atmosfære blir påvirket av gassene der, på samme måte som atmosfæren blir blå hos oss. Den samme metoden bruker vi på planeter rundt andre stjerner. Er det ozon og oksygen der, er det antagelig livsformer, sier Ødegaard, og legger til:

— Så dette handler også om det største spørsmålet i menneskehetens historie: Er vi alene?

OPPRØMT: Knut Jørgen Røed Ødegaard har reist til Tromsø, der det er midtnattssol, for å følge den syv timer lange Venus-passasjen i sin helhet.
SCANPIX
SYV TIMER: Første kontakt er klokken 00.04. Det hele er over klokken 06.54.
ASTROEVENTS.NO