Det er krisestemning i studentleieren etter at den borgerlige regjeringen på fredag kuttet elleve måneders studiestøtte i statsbudsjettet.

Dette skjedde etter at Stoltenberg-regjeringen foreslo å innføre en ellevte måned med studiestøtte i sitt siste budsjett etter åtte år i regjering.

I dag møtes studentledere fra hele landet i Oslo, for å diskutere hvordan de likevel kan få gjennomslag for økt studiestøtte når budsjettet skal godkjennes i Stortinget. På møtet skal også KrF-leder Knut Arild Hareide og første nestleder i utdanningskomiteen på Stortinget, Iselin Nybø (V) være representert, sammen med Unge Venstre og KrFu.

Avhengige av Venstre og KrF

— Vi må diskutere hvilken konsekvens dette vil få for kvaliteten på utdanningen, for kunnskapssamfunnet og for studentene selv, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Ola Magnussen Rydje.

Han og de andre studentlederne setter sin lit til KrF og Venstre i saken.

— Vi er helt avhengige av at Venstre og KrF som har lovet dette i fire år, sikrer flertallet i Stortinget. Alle de borgerlige partiene har tidligere kritisert de rødgrønne for å ha forhandlet vekk elleve måneders studiestøtte. Nå forventer vi at de stiller samme krav til seg selv som de gjorde til den forrige regjeringen, sier Rydje.

- Aldri vært nærmere

Både Universitetet i Bergen, Høgskolen i Bergen, Norges Handelshøyskole, NLA Høgskolen og Velferdstinget, som jobber for studentvelferd for alle studentene, er representert fra Bergen på hastemøtet.

Bjørn Kristian Danbolt, leder for Studentparlamentet ved UiB, mener studentene aldri har hatt en bedre sjanse til å få en ekstra måned med støtte. — Vi har aldri vært nærmere, nå er det faktisk flertall for elleve måneders studiestøtte på Stortinget. Dette er den sjansen vi har, og denne uken blir veldig viktig. Derfor har vi flydd inn fra Bergen for å være med, sier han.

Økonomisk reform

Danbolt sier at målet til studentene nå er å vise både sentrumspartiene og regjeringen at det er en enighet i hele student-Norge om at økt studiestøtte er det viktigste for studentene.

— Det er en økonomisk reform vi snakker om her. Og det er et viktig tiltak å få gjennom dersom man skal oppnå det kunnskapssamfunnet som ikke bare vi, men også regjeringen ønsker, sier han.