— Det er fantastisk! Heltfantastisk!

Gina Barstad (SV) er andpusten etter å ha løpt ned Karl Johan til Stortinget. Hun er mildt sagt fornøyd med Fredsprisen.

— Det er en pris til damer somhar jobbet med å løfte frem de overgrepene som kvinner har blitt utsatt for ikrig og konflikt, spesielt i Afrika, sier hun.

- Ikke fred uten damer

Barstad mener det er fint at det anerkjennes at det ikke blir fred uten damer.

— Det er kjempevelfortjent fordem som får den, men også den politiske beskjeden det sender om at det ikkeblir fred uten at damene er med, sier hun.

Fikk det som hun ville

Barstad er del av en tverrpolitisk gruppe på Stortinget som vill gi Nobels fredspris til nettopp Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf og fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee.

Stortingsrepresentantene Marit Nybakk (AP), Line Henriette Hjemdal (KrF), Sonja Irene Sjøli (H), Inga Marte Thorkildsen (SV) og Gina Barstad (SV) mener tiden igjen er inne for kvinnelige fredsprisvinnere, skrev NRK 2. februar i år.

- Rammes på annen måte

Det er heltbetimelig at det settes fokus på kvinners rolle i forhold til konflikter ogfredsprosesser, sier Ingrid Samset.

Forskeren vedChristian Michelsens Instituttet utdyper:

— De opplever krigen på en helt annen måte enn menn. De utsettes for en annentype vold, blant annet i form av voldtekt. Dessuten rammes jo de også nårsivile angripes, ettersom de gjerne er hjemme og tar seg av barn, i tillegg tilå forsørge familien, gjerne ved å dyrke jorden.Samset er imponertover den liberiske presidenten Ellen Johnson Sirleaf.

-Hun er en klokkvinne med evne til å få stridende parter til å se verdien av samarbeid. Hun erhøyt utdannet og har internasjonal erfaring. Dessuten har hun vært mer nøytrali forhold til konflikten i hennes hjemland, noe som er en fordel når fred skalopprettes.