Drevland mener regjeringens avgjørelse om å droppe reservasjonsretten er en seier for alle som har uttrykt hva de mener om denne saken.

— Dette er en sak som berører oss alle. Det er ikke bare en kvinnesak, men en samfunnssak, og det engasjementet som har vært gjør meg glad.

Hun sier hun er stolt over helseministeren Bent Høie.

— Han viser at høringer har en hensikt. Selv om resultatet går mot det man kompromisset frem med KrF i regjeringsforhandlingene.

Stort å snu

Ordføreren er også imponert over at KrF snur i denne saken.

— Vi vet alle at dette har vært en viktig verdisak for dem, så det er stort av KrF å være med å snu.

Hva som kommer i det neste forslaget fra regjeringen, vil hun ikke spekulere i nå. Først skal hun nyte denne seieren gjennom helgen.

— Deretter skal vi være våkne, som alltid.

Klok beslutning

Helsebyråd Hilde Onarheim (H) mener regjeringens beslutning er klok.

— Det viser seg at så og si hele landet var mot at denne retten skulle bli en mulighet. Da må man ta de signalene som kommer. Så får vi se hvilken løsning de ender opp med til slutt.

Hun vet ikke hva den nye løsningen vil inneholde.

— Men dagens ordning, hvor fastlegene ikke har mulighet til å reservere seg, fungerer bra.

- Hva blir konsekvensen for dem som ønsker å reservere seg?

— I Bergen har vi noen fastleger, og den problematikken må vi gå inn i. Tidligere har man sett gjennom fingrene med det, og ordningen har fungert slik høringsutkastet la opp til. Når man nå ikke innfører reservasjonsmulighet, må vi følge lovverket. Og det sier at man ikke kan reservere seg.

- Hvorfor var motstanden så stor?

— Dette rokket ved kvinners rettigheter. Jeg tror mange av de følelsene folk har hatt rundt abortspørsmålet også ble vekket til live igjen. I tillegg er fastlegene tilknyttet kommunene, og de skal utføre de tjenestene som alle innbyggerne har krav på.

Takker Hareide

GynekologMette Løkeland holdt tale 8. mars mot reservasjonsforslaget og er svært gladfredag.

— Det viserat det nytter å si fra og vise muskler. Dette er en fjær i hatten til alle demsom gikk i 8. mars-tog. Nå blir det interessant å se hva det nye forslagetblir, sier hun.

Løkelandmener Høyre har vært ekstremt arrogante, og tror partiet og helseministeren erlettet etter pressekonferansen.

— Men jeg vetikke om det er Høie vi skal takke, for det er Knut Arild Hareide som har gittham mulighet til å trekke forslaget.