Det norske folks tillits til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er svekket etter at 22. juli-kommisjonens rapport ble lagt frem i går. Det viser en fersk meningsmåling Norfakta har utført for blant andre Bergens Tidende.

Professor og valgforsker Frank Aarebrot er ikke overrasket.

— Hovedtendensen er som forventet. Det er en klar partipolitisk fordeling.

Aarebrot viser til at det blant rødgrønne velgere er omtrent like mange som opplever økt som svekket tillit til statsminsteren, og at to av tre svarer «uendret».

— Det som bidrar til statsmininsterens svekkelse, er først og fremst velgere som ikke ville stemt på ham uansett, sier valgforskeren.

- Usikre velgere er viktige

Likevel er meningsmålingen problematisk for regjeringspartiene og Stoltenberg.

— Det som bør bekymre Ap-gruppen, er de usikre velgerne, sier Aarebrot.

Bare fem prosent av velgere som ikke vet hvilket parti de vil stemme på, svarer at tilliten til Stoltenberg er økt. Fire ganger så mange svarer at den er svekket, og like mange «vet ikke».

— De usikre velgerne er viktige i et valg, og blant dem har han tapt tillit. Flere der opplever svekket enn økt tillit. Det er en viktig gruppe, og et problem for de rødgrønne, sier valgforskeren.

At meningsmålingen følger et partipolitisk mønster viser at velgerne har mobilisert, mener han.

— Det illustrer at du får en reaksjon, en mobilisering blant velgere som i utgangspunktet stemmer på hami. Hans stilling blant sine egne ikke er svekket, sier Aarebrot.

Kommisjonens rapport inneholder kraftig kritikk av politi, embetsverk og politiske myndigheter. VG skriver i dag at Stoltenberg bør gå av som følge av kritikken.

Aarebrot vil ikke spekulere i langsiktige effekter av kommisjonens kritikk. Mye kan skje på ett år i politikken, sier han, og viser til finanskrisen i 2008.

— Husk også at målingen er tatt opp på det verst tenkelige tidspunktet, dagen etter rapporten, og på en dag som begynner med at landets største avis krever hans avgang.

- Svarer taktisk før valget

Meningsmålingen viser også at syv av ti mener Stoltenberg bør bli sittende som statsminister. Også her har han mest støtte hos sine egne, ni av ti rødgrønne velgere svarer slik.

Men også hos de borgerlige velgere mener flertallet, 56 prosent, at Stoltenberg ikke bør gå av. 31 prosent mener det motsatte.

KNUSENDE: 22.juli-kommisjonens rapport inneholder kraftig kritikk av politi, embetsverk og politiske myndigheter.
SCANPIX

— De rødgrønne velgerne har vel en lojalitetsbegrunnelse. De borgerlige har et realitetsønske. De mener det er best at regjeringen kan sitte og steke i sitt eget fett frem til valget. Det går jo utmerket med Høyre i opposisjon, sier Aarebrot.

Valgforskeren minner om at det har gått dårlig med de statsministerne som har kommet til makten kort tid før et valg.

— Dette er taktiske opposisjonsvelgere. De svarer ikke slik fordi de elsker Stoltenberg, men fordi det øker sannsynligheten for et regjeringsskifte, sier Aarebrot.

Hva mener du? Bruk kommentarfeltet under.

RØDGRØNT: 221 av de spurte sa at de ville stemt på Ap, SV eller Sp om det var valg i dag. 14 prosent av dem har svekket tillit til statsministeren.
OPPOSISJON: 317 av de spurte ville stemt på H, Frp, KrF eller Venstre i dag. Halvparten av de borgerlige velgerne har svekket tillit til statsmininsteren.
USIKRE: 98 av de spurte visste ikke hvilket parti de ville stemt på. Fem prosent svarer økt tillit, 21 prosent svekket tillit.