— Jeg har aldri sett på det som et must å lede valgkomiteen i Arbeiderpartiet. Dette betyr ingenting, sa Valla, da hun møtte pressen etter Aps sentralstyremøte mandag.

Sentralstyret foreslår fylkesmann i Hedmark, Sigbjørn Johnsen, som leder.

— Det er tre grunner til at vi foreslår Sigbjørn Johnsen. For det første at Sigbjørn Johnsen er en god og samlende kandidat, for det andre at det er prinsipielle betenkeligheter ved at den som leder valgkomiteen, også er med i sentralstyre. For det tredje har Gerd-Liv Valla uttrykt overfor meg at hun ønsker å konsentrere seg om jobben som LO-leder, sier partileder Jens Stoltenberg.

Sigbjørn Johnsen ser fram til å lede Arbeiderpartiets valgkomité.

— Et viktig verv og en spennende oppgave. Jeg har vel alltid hatt den innstillingen at hvis jeg blir spurt, så får jeg stille opp. Det blir en interessant oppgave, og det er en viktig jobb som skal gjøres, sier han til NTB.

Ikke Yssen

Statsminister Stoltenberg understreket på en pressekonferanse mandag kveld at Yssen-saken håndteres av LO, og at det er en personalsak i LO og ikke noen sak for Arbeiderpartiet.

Han sa at det var et enstemmig sentralstyre som ønsker Johnsen som valgkomitéleder.

— Det er de prinsipielle betraktningene om at det ikke er riktig at en som sitter i sentralstyret også leder valgkomiteen, som har veid tyngst, gjentok han flere ganger.

Han viste til at Valla ikke var med i sentralstyret de to gangene hun har vært leder av valgkomiteen.

Ikke viktig for Valla Stoltenberg la også stor vekt på at Valla selv ikke hadde kommet med noe ønske om å være komitéleder.

— Det har aldri vært viktig for henne å lede valgkomiteen, sa han.

Partilederen sa også at han og Valla hadde tatt opp ledervervet i valgkomiteen for flere uker siden.

— Men da var ikke saken så aktuell som i dag, la han til.

Skjebnedag Det er første gang siden 1945 ingen representant fra fagbevegelsen er innstilt som leder av valgkomiteen, men Valla mener likevel beslutningen ikke representerer noe historisk brudd.

— Det betyr ingen ting. Forbundslederen fra Handel og Kontor er med i Aps valgkomité. Han har vært lenge i fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen, og gjennom det viser vi at det fagligpolitiske samarbeidet er viktig, sier Valla, med henvisning til at Sture Arntzen er foreslått som medlem av valgkomiteen.

Store arbeidsoppgaver Valla ble spurt om hun fortsatt ønsker å sitte i sentralstyret i Ap.

— Jeg har fått mange oppfordringer, men det er en jobb for valgkomiteen, svarte hun, før hun stakk fra det enorme pressekorpset og forsvant inn i en svart firehjulstrekker med livvaktene hakk i hæl.

Junge, Heiko