Anders Behring Breivik er i gang med sin forklaring om massakren på Utøya, noen timer forsinket.

Han begynte med en advarsel.

— Jeg vil anbefale alle som ikke trenger høre på, at de ikke hører på. Det kommer til å bli veldig grusomme skildringer, sa han.

Forberedt på vaktstyrke

Han begynte med å beskrive hvordan han satte blålys på bilen, og parkerte ved bryggen. Der snakket han med en vakt.

— Jeg gikk bort og sa det har vært terrorangrep i Oslo, og at jeg var utplassert på Utøya rutinemessig. Jeg sa det var politifolk utplassert på 40 andre steder i Oslo.

Breivik forklarte at han trodde det var en stor væpnet vaktstyrke på Utøya etter terrorangrepet, og at han ble overrasket da han ikke møtte noen.

Han hadde tenkt å ta med en hagle, i tillegg til riflen og pistolen, men lot det være fordi det ikke var væpnede vakter der.

- Merket at han var mistenksom

Etter å ha tatt fergen over, møtte han politimannen Trond Berntsen, som var vakt på øyen.

— Jeg merket at han var mistenksom. Jeg tenkte at det var nå eller aldri. Jeg gikk med riflen i hånden, i en pose. Jeg tenkte at jeg enten måtte la meg bli pågrepet, eller gjøre som planlagt. Det minuttet virket som det varte et år. Hele kroppen prøvde å kjempe imot, sier Breivik.

Han sier det var hundre stemmer i hodet som sa ?ikke gjør det, ikke gjør det?. Breivik forklarer seg som vanlig rolig og behersket.

— Da vi begynte å gå oppover, sa Monica Bøsei «du må ikke peke den på han», forklarte Breivik, som deretter beskrev hvordan han drepte Bøsei og Berntsen.