— JEG LIKER Å SI at jeg er født kriminell, sier Bjarte Hjelmeland.

Han er født i 1970, to år før Norge opphevet forbudet mot homofili i 1972. Skuespilleren merket tidlig at han ikke var helt som alle andre.

— Jeg var småforelsket i gutter, og da jeg begynte i en ny klasse, lærte jeg navnene på guttene, men med jentene tok det lang tid, minnes han.

Hjelmeland sto først frem som homofil i 15-årsalderen. Det skjedde etter at moren hadde oppdaget at den unge Bjarte hadde bøker om homofili på rommet. Samtidig hadde han fått flere nye venner. Begge deler gjorde foreldrene mistenksomme.

Da han ble konfrontert med spørsmålet om han var homofil, svarte han bekreftende.

— Foreldrene mine trengte litt tid, men de aksepterte det ganske raskt, sier Hjelmeland.

HJELMELAND STO frem midt i det verste AIDS-hysteriet.

2
PRIVAT

— Det var veldig mange myter om AIDS på den tiden. Ikke minst knyttet til smitteveier. Mange trodde man kunne få AIDS gjennom å kysse, andre hadde hørt at man kunne bli smittet på offentlige toaletter, sier Hjelmeland, som minnes oppstandelsen da den homofile, AIDS-syke filmstjernen Rock Hudson kysset Linda Evans på en episode av Dynastiet i 1985. Hudson døde av sykdommen senere samme år.

— Men for meg var det viktig å understreke at homofili ikke handlet om sex, men om følelsene mine, sier Hjelmeland.

Hjelmeland opplevde hele prosessen med å komme ut av skapet som ganske uproblematisk. Han har heller ikke opplevd trakassering i ettertid. Men mye har likevel endret seg. Blant annet tok det lang tid før Hjelmeland traff homofile på sin egen alder; en homsebar som Fincken fantes ikke i Bergen den gangen. Hjelmeland tror imidlertid at den største forskjellen var mangelen på homofile rollemodeller.

- DA JEG KOM UT, var den eneste homofile kjendisen jeg kjente til Anders Rogg (i Tramteatret, red.anm.). Nå har vi til og med hatt en åpent homofil finansminister, Per-Kristian Foss. Ettersom jeg ble stadig mer kjent, har det også vært viktig for meg å være åpen rundt dette, sier Hjelmeland.

Han tror at den økende aksepten for homofili i dag skyldes at flere har kommet ut av skapet.

— Nå er det mange som har en homofil bror eller tante. Det utgjør en stor forskjell. Da vi spilte «La Cage aux Folles» på DNS (i 2011, red.anm.) ble stykket avsluttet med at jeg og Bjørn Willberg Andersen, som spilte partneren min i stykket, kysset hverandre. Da sto publikum og jublet. Mange har sagt til meg i etterkant at det hadde aldri skjedd for 10-15 år siden.