• Nei, det var nok ingen ubåt i Sognefjorden i 1972. Men den gangen var det blodig alvor og nesten krigsliknende tilstander.

Artikkel i Bergens Tidende 27.11.2005

Dette sier den tidligere generalinspektøren for Sjøforsvaret, kontreadmiral Bjarne Grimstvedt. Som skipssjef på fregatten KNM «Trondheim» ledet han tidenes norske jakt på en mulig fremmed ubåt i Sognefjorden for nøyaktig 33 år siden.

Nå er han sammen med skipsoffiserene sine fra fregatten samlet til mimrehelg i Bergen, og i går møttes de i messen på KNM «Narvik» på Haakonsvern. Det har vært en helg med latter og artige minner om de dramatiske 16 dagene, som utspant seg i Sognefjorden med verdenspressen som haleheng. Bare Bergens Tidende skrev 40 artikler og reportasjer om saken, viser et dypdykk i avisens arkiv.

Mente de så periskop

Dramaet begynte da to menn fra Vangsnes mente de observerte et periskop som stakk opp til havflaten. Det ble slått alarm. Sjøforsvaret sendte fire fregatter, to ubåter, 10 MTB-båter og tre helikoptre for å finne inntrengeren, som alle trodde var en russisk ubåt på hemmelig oppdrag langt inne i landets største fjord.

— Husk at dette var på den kaldeste tiden i den kalde krigen. Det var gjort mange observasjoner av mulige fremmede ubåter langs kysten vår. Derfor ble det slått alarm. I 16 døgn sto ubåtjakten i sentrum for store deler av verdens oppmerksomhet før aksjonen ble avblåst.

Laget kaos på land

I dag ler den nå pensjonerte offisersgjengen mye når de mimrer om den store ubåtjakten. Det er alle de gode historiene de husker best. Som for eksempel da KNM «Trondheim» patruljerte et farvann mellom Hermansverk, Fimreite og Sogndalsfjorden. På land ble fregatten fulgt av endeløse køer av biler. Seilte man mot øst, kjørte bilene mot øst. Men da fregatten snudde, oppsto det rent kaos da alle bilene forsøkte å snu samtidig på den smale veien for ikke å gå glipp av noe. Eller da Grimstveit dro på land i Vangsnes for å snakke med noen som mente de hadde sett ubåten. Han fikk skyss av en kar som hadde bil. Vel tilbake ville skipsoffiseren gjøre opp for seg.

— Nei, svarte sjåføren. Alt jeg nå har fått høre er betaling nok. For jeg er journalist i Bergens Tidende.

— Men blodig alvor var det. Flere ganger ble det sluppet både synkeminer og terneraketter for å tvinge den angivelige ubåten opp, og overalt langs fjorden kom det stadig inn nye meldinger fra sogninger som påstod de hadde sett fienden.

Nesten angrep

— En kveld kom det en fremmed båt uten lys inn fjorden. Da var de norske mannskapene krigen nær. Vi trodde jo at skipet kom for å befri den angivelige ubåten. Væpnet til tennene var vi klare til angrep da vi plutselig oppdaget at det var et fransk militært skoleskip på et fredelig tokt vi ikke hadde fått beskjed om, forteller den pensjonerte admiralen.

Stemningen blir imidlertid svært så munter når vi spør om det virkelig var en fremmed ubåt i Sognefjorden.

— Nei, svarer de ni forsvarsveteranene samstemt. Det ble jo lagt lokk på hele saken etterpå, og vi fikk munnkurv. Men i dag er det ingen av oss som tror det var noen ubåt i Sognefjorden, svarer de alle.

UBÅT? Mimring på KNM Narvik 33 år etter. Bjarne Grimstvedt ( fremst), Åmund Horten, ( FRA V ),Helge Norberg,Tore Pettersen, Einar Tamber. (FOTO: Oddleiv Apneseth)