— Pårørende var der fra seks, halv syv-tiden i morges. Det var kaldt og knapt lys. Vi stod og så på en blokk som manglet to etasjer. Sanseinntrykkene var veldig sterke, sier Audun Askim som er nestleder i kriseteamet i Ålesund.

Både beboere og pårørende er nå samlet på Rica Parken hotell i Ålesund. Flere av dem som savnet sine kjære hadde et sterk ønske om å være på ulykkesstedet så lenge som mulig.

— De reagerte svært forskjellig. Det er et sjokk for dem og mange har problemer med å ta innover seg hva som har skjedd, sier Askim.

Flere av de pårørende var på stedet helt til det ble for farlig å oppholde seg der på grunn av brann -og eksplosjonsfare.

Forbereder sørgegudstjeneste — Vi har gitt dem muligheten til å dele sine opplevelser og få en slags debriefing. Det har vært sinne, frustrasjoner og tristhet. Alle reaksjoner som hører til i en krisesituasjon, sier Askim.

— Det er jo et vakuum akkurat nå. På den ene siden er deres kjære savnet. Men de vet at det blir verre når redningsmannskapene skal gå inn og se hva som er inne i ruinene, sier han.

Les også:

Kan ta dager før brannen er slukket

Ikke livstegn

Den nedraste blokken vil brenne i timesvis, og personer i 500 meters radius blir evakuert på grunn av eksplosjonsfaren.

— Nå er det en brann vi ikke har kontroll med, det er en propantank på 4000 liter som lekker og vi har iverksatt evakuering i en radius på 500 meter fra åstedet. Sånn er i hovedsak situasjonen nå, sa Endre Flatved, stasjonssjef i politiet under en pressekonferanse klokken 12. Så lenge det brenner i den kollapsede blokken, kan ikke redningsmannskaper gå inn og søke etter savnede i ruinene. Det skal ha vært 20 personer i blokken i natt, og fem av dem er fortsatt savnet.

Under en pressekonferanse i dag, sa redningsmannskapene at de ikke kjenner til at det er kommet noen livstegn fra de savnede.

**Les også:

Ber ålesunderne åpne hjemmene sine**

— Så lenge vi ikke får søkt gjennom ruinene, kan vi ikke si med sikkerhet hvor mange som befant seg i huset. De savnede er personer fra flere leiligheter og flere familier, sa stabssjef i politiet, John Kåre Flo.

Under blokken lå det nedgravd en propantank på 4000 liter. Den lekker, og det er en åpen propanbrann i bygget.

— Når det er snakk om en åpen propantank, er det stor risiko det vi kaller blev, som er en spontaneksplosjon. Det at tanken ligger nedgravd er positivt i forhold til faren for at den sprenges. Vi anser ikke eksplosjonsfaren for så stor, men for å være sikker har vi gjort noen grep, sa brannsjef i Ålesund, Geir Thorsen.

Brannvesenet kan ikke si hvor lenge det vil brenne, men at det vil brenne i timesvis.

Les også: Frykter at fem er omkommet

Evakuerer

— Brannmannskapene pøser på med vann, men må holde seg på avstand på grunn av eksplosjonsfaren. Det er snakk om en propantank som er lekk. De driver på for fullt, og vi håper brannen kan slokkes så fort som mulig, sier innsatsleder Kjell Kvernseth til NTB.

I første omgang er det brann, og ikke faren for nye ras, som er det største problemet.

På pressekonferansen ble det opplyst at tanken var forskriftsmessig plassert.

Det har vært mange spekulasjoner rundt at frostsprenging kan ha vært årsaken til ulykken.