– Det gjør så vondt i hele kroppen å vite at Kristoffer ikke er der når vi kommer ned igjen. Kristoffer har betydd veldig mye for alle. Med sitt smil, sitt engasjement, sin omtanke, har han satt spor i oss alle. Han var der for meg også når jeg slet, når jeg syntes det var tungt å være borte fra familien. Han distraherte meg så jeg kunne få tankene over på noe annet.

– Vi skulle komme hjem sammen om fire uker og to dager. I stedet må vi dra hjem alene. Tankene går til familien, venner, kjæreste. Vi sørger med dere. Vi gråter med dere, sa Peder under minnehøytiden mandag ettermiddag.

– Sterk seremoni

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var med på seremonien og sier til NTB at det var en veldig vakker og verdig seremoni.

– Den viste veldig klart hvor tungt det er for oss å miste et menneske vi setter pris på, sier hun.

Forsvarsministeren møtte også de pårørende og Kristoffers kjæreste.

– Selv om de var sterkt preget av situasjonen, viser de også en veldig styrke og tar vare på hverandre. De er også glade for den støtten de har fått fra Forsvaret, og det gjorde godt for meg som forsvarsminister å høre, sier hun.

Strøm-Erichsen møtte Kristoffer i Afghanistan for fire uker siden.

– Det ble tegnet et bilde av ham slik jeg husker Kristoffer. Han var en gutt som tok initiativ og satte spor etter seg, sier Strøm-Erichsen.

– Alltid positiv

– Kristoffer løste sin oppgave på en fremragende måte. Han var en ansvarsbevisst soldat. Med initiativ og overskudd til å gjøre noe ekstra. Stå på-vilje, godt humør og sjarm. Alltid positiv. Det var typisk Kristoffer å ta stort ansvar i leiren. Han hadde nettopp fylt 22 år og hadde livet foran seg, men ble brått revet bort, drept av de krefter som ønsker å ødelegge gjenoppbyggingen i Afghanistan. Jeg vil takke de pårørende for den innsatsen Kristoffer gjorde for Norge, Forsvaret og lokalbefolkningen i Afghanistan, sa sjefen for Hærens styrker, generalmajor Jon Berge Liland i sin minnetale.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) måtte tørke tårer under minnehøytiden.

Talene ble etterfulgt av en båreandakt med feltprest John Bjerkeli i Telemark bataljon. Deretter ble båren ført ut og overlatt til de pårørende.

Fløy lavt

Hercules-flyet med den drepte soldaten landet på den militære delen av Gardermoen like etter klokken 12 mandag. Da flyet landet, ble en av de fire motorene slått av som signal på at det var en båre om bord.

Sju representanter fra H.M. Kongens Garde førte båren inn i glasshangaren hvor minneseremonien fant sted. De ble fulgt av seks av Jørgensens medsoldater som ledsaget båren tilbake til Norge som æresvakter.

Forsvarsminister Strøm-Erichsen og forsvarssjef Sverre Diesen sto sammen med de pårørende ute på rullebanen og ventet på at flyet kom inn på Gardermoen.

Før flyet landet på Gardermoen, gikk det lavt over Stange, hvor både Sørli Jørgensen og den skadde 20-åringen kommer fra.

– Dette var en gest til lokalsamfunnet, sier Kristiansen til NTB.

Åserud, Lise
LANDET I DAG: Sammen med båren i flyet var seks medsoldater som fulgte 22-åringen som æressoldater.
Åserud, Lise