I løpet av forklaringen sin har Breivik flere ganger beskrevet 22. juli som en selvmordsaksjon og et martyrangrep.

Han svarer rolig og høflig på spørsmålene fra statsadvokat Inga Bejer Engh. Det eneste han så langt ikke har villet forklare seg om, er andre personer som han hevder er med i Knights Templar.

«Er du i krig?»

Flere ganger imøtegår Breivik påstander fra de sakkyndige som mente han var psykotisk. Målet med terrorangrepet, sier Breivik, er å vekke etniske nordmenn til kamp, før de kommer i mindretall i sitt eget land. Hvis det skjer, vil det være for sent å redde Norge fra islamisering, forklarer Breivik.

— Jeg forventer ikke at folk skal forstå hva jeg har gjort, men jeg prøver å forklare det så godt jeg kan, sier han videre.

Han har blikkontakt med Engh mens han svarer og smiler fra tid til annen.

Kroppsspråket er behersket, og mesteparten av tiden holder han håndflatene på lårene. Av og til retter han på de hvite skjorteermene under den svarte dressjakken.

- Er du i krig, spør Engh.

— Europa er ikke i krig ennå, nei. Men hvis man ser på de mange islamske «no go-sonene» i Europa, så er det krigsliknende tilstander der. Det er områder i flere byer der politi og brannvesen ikke tør å rykke inn, sier Breivik.

- Forventet ikke å overleve

Han sier i forklaringen at han var villig til å ofre seg for å redde sitt folk, sitt land og sin kultur.

— 22. juli handler ikke om meg i det hele tatt. Det var et selvmordsangrep, jeg forventet ikke overleve. Man snakker om at jeg er en narsissist (sykelig selvopptatt, red.anm.) Men en narsissist ville aldri ofret livet sitt.

Breivik ble også spurt om han så på seg selv om en kristen protestant.

— Det er et ordtak som sier «det finnes ikke ateister i skyttergraver». Det er et ordtak som er veldig korrekt. Hvis man vet at man skal fullføre en selvmordsoperasjon blir man mer religiøs. Jeg er registrert i statskirken, men jeg har vel større dragning mot den katolske kirken.

"Selvstudier" på Wikipedia

Breivik ble også spurt om sin utdannelse. Breivik har ikke fullført videregående skole, og har ingen høyere utdannelse. I manifestet hevder han at han har bak seg 15.000 studietimer med uformell utdannelse.

— Jeg har studert en rekke emner, men har aldri sett behovet for å formalisere utdannelsen. Jeg ville likevel få frem at jeg ikke er kunnskapsløs. Hensikten var å gjøre det vanskeligere for pressen å karaktermyrde meg etter selvmordsangrepet, sier Breivik.

Han anslår selv at 70 prosent av det han kaller "selvstudier", var basert på kilder på nettet, blant annet Wikipedia.

— Det er utrolig mye informasjon i de engelske Wikipedia-artiklene, sier han.