Ap-sekretæren talte til LO Stats Kartellkonferanse på Gol torsdag formiddag. Med seg hadde han ett viktig oppdrag fra regjeringen: Overbevise landets fagorganiserte om at Fremskrittspartiet for all del må holdes utenfor regjeringskontorene.

— For det blir ingen alternativ til vår regjering uten av Frp er med. Der er jeg enig med Siv Jensen.

— Uten dere vinner vi ikke valget neste år, det er helt sikkert.

Daværende LO-leder Gerd-Liv Valla la all sin energi i kampen for en rødgrønn regjering i 2005. Nå er det Roar Flåten som skal sørge for gjenvalg.

Predikant

Martin Kolberg talte som en predikant på et bedehus. Med fakter og billedbruk som er uvant i norsk politisk hverdag.

— Det samfunnet vi har skapt de siste årene er strålende, ikke mindre enn strålende. Vi er ikke bare en politisk bevegelse, vi er en frihetsbevegelse. Det er vi som gir folket frihet, ikke høyrekreftene.

-Og vi skal bekjempe høyrepopulismen med demokrati. -Ja. Vår oppgave er at samfunnets utvikling blir styrt av folket., tordnet den mektige partisekretæren fra Youngstorget.

Kraftig motbør

Men det var ingen samstemt hallelujabølge i salen. Tvert imot, de fleste som hadde ordet i debatten var kritiske til regjeringen, særlig på ett punkt: De daglige drypp av privatisering, anbud, utskilling av oppgaver i offentlig virksomhet. Her følte mange seg skuffet. Særlig var de skuffet over at statsminister Jens Stoltenberg dagen før sa på Kartellkonferansen at han ikke vet hva «new public management» er.

En beskrev denne styringsformen slik:

— NPM er bedriftsøkonomiske prinsipper og overdreven kontroll og rapportering.»

Kolberg fikk servert en rekke eksempler på dette fra hele landet, i kommuner, fylker og statlige etater. Han virket ikke overrasket, han får daglige brev om det samme, og sa at dette må faktisk Arbeiderpartiet tenke gjennom en gang til.

Si din mening om Kolbergs uttalelser her.

SCANPIX