I en pressemelding beklager høyrepolitiker og bystyremedlem Helleland (23) fra Drammen overfor jentene han har stjålet nakenbilder fra, slik VG avslørte i helgen.

23-åringen er sønn av Høyres samferdselspolitiske talsperson, Trond Helleland, og stesønn til Høyres familiepolitiske talsperson, Linda Hofstad Helleland.

«Alvorlig krenkelse»

I pressemeldingen vedkjenner Helleland at han urettmessig har skaffet seg tilgang til private bilder av kvinner på nettet, og delt dem videre. Det skriver Aftenposten.

1952.jpg
DRAMMEN KOMMUNE

«Dette er en alvorlig krenkelse av deres privatliv, og det er en utilgivelig handling fra min side,» skriver Helleland.

«Jeg beklager dypt overfor de kvinnene som er rammet.»

Helleland skriver at han står frem etter at navnet hans er offentliggjort på ulike nettsteder, for å unngå videre spekulasjoner.

Beklager til venner og kolleger

Han gjør det klart at han nå er ferdig i Høyre. Helleland har vært kommunikasjonsrådgiver i Høyres Hovedorganisasjon.

«Det jeg har gjort er ikke forenelig med å være tillitsvalgt i Høyre og jeg har derfor frasagt meg alle verv og posisjoner. Jeg vil samtidig beklage det jeg har gjort overfor alle mine venner og kolleger i Høyre. Jeg har et engasjement i Høyres Hovedorganisasjon som utløper 1. oktober. Jeg er fritatt fra alle arbeidsoppgaver og kommer ikke til å påta meg noe fremtidig arbeid for partiet.»

Helleland ønsker ikke å svare på flere spørsmål.

Forferdet over sønnen

I en e-post skriver foreldrene til 23-åringen at de mener det sønnen har gjort er fullstendig galt.

«Vi er sjokkert og forferdet over vår sønns handlinger i denne saken, og forventer at han tar sitt ansvar. Vi har den største medfølelse med kvinnene som har lidd på grunn av det han har gjort. Og tankene våre går nå først og fremst til dem og deres familier. Vi ber om forståelse for at vi sammen med våre ektefeller i denne saken er nødt til å ivareta vår oppgave som foreldre: å være mor og far for vår sønn, og hans små søsken.»

Heller ikke de ønsker å svare på ytterligere spørsmål fra pressen.

Politiet starter etterforskning

VG skrev i helgen at politiet valgte å ikke etterforske saken, selv om det forelå mye bevismateriale. Dette fordi det ikke forelå en formell anmeldelse.

Søndag skrev NRK at fungerende riksadvokat Ingunn Fossgard påpeker at det ikke er nødvendig.

I dag sier statsadvokat Berit Sagfossen hos Oslo statsadvokatembeter til bt.no at hun har vært kontakt med politiet om saken.

— Jeg har gjort en henvendelse til det aktuelle politidistriktet og bedt om å få en redegjørelse for hva som er gjort i saken. Hva som skjer videre vil være avhengig av hva redegjørelsen går ut på, sier hun.

Fungerende politimester Jan Erik Strøm i Søndre Buskerud politidistrikt sier til bt.no at de nå starter etterforskning av saken. Han innrømmer at de så langt har gjort lite.

— Vi har hatt undersøkelser på dette en liten tid, men det har ikke vært topprioritet, sett opp mot drapssaker og annet som vi har hatt, sier han.

— Nå har vi tatt mer tak i det, og satt et lite team på saken. Det første vi må finne ut er hvor alvorlig dette er, sier Strøm.

Han bekrefter også at han har vært i kontakt med statsadvokaten.

- Overrasket og skuffet

Kommunikasjonssjef i Høyre, Sigbjørn Aanes, sendte mandag ettermiddag ut en pressemelding fra partiet.

«Dette er en sak som er svært alvorlig og trist for alle parter. Vi er svært overrasket og skuffet over at en av våre ansatte og tillitsvalgte har begått slike handlinger.

Vi har siden lørdag arbeidet med å få oversikt over situasjonen. Samtidig startet vi arbeidet med å etablere et tilbud om profesjonell hjelp til ofrene. Tilbudet omfatter juridisk, datafaglig og helsemessig bistand,» skriver han.

Han skriver videre at de i partiet vil samarbeide med politiet i saken.

«Søndag kontaktet vi Søndre Buskerud politidistrikt og formidlet at vi hadde gjennomført samtaler med Helleland. Vi understreket at partiet vil stille informasjon og nødvendige ressurser til rådighet for politiet. Vi ba om å bli kontaktet snarest mulig. Vi er glade for at Riksadvokaten har tatt tak i saken og at politiet har varslet at de vil gå inn i saken på nytt.

Tor Johannes Helleland har trukket seg fra alle sine verv og vil ikke returnere til sitt kortidsengasjement i Høyre. Fra Høyres side arbeides det videre med å ivareta ofrene på en best mulig måte.»

- Vil ikke ramme Høyre

Valgforsker Frank Aarebrot tror ikke saken vil få noen særlig negativ effekt for Høyre.

— Hvis skandaler i politikken skal ha noen effekt, må de ha en politisk dimensjon og et innhold som er naturlig for motstanderen å diskutere. Sexskandaler ønsker ingen å diskutere, for alle partiene vet at dagen etter kan det være deres bystyremedlemmer som er rammet. Alle partier har vært rammet av sexskandaler, derfor har de vett nok til å holde kjeft om slike saker, sier han.

Aarebrot påpeker også at Høyre-leder Erna Solberg var raskt ute med å be Helleland om å trekke seg fra alle verv. Han tror også at Høyre nyter godt av at de allerede er i vinden.

— Partier i fremgang vil lettere slippe unna med noe slikt enn et parti i tilbakegang, mener han.