Cancun:

— Hvis vi ikke bruker denne tiden til å trekke fremover sammen, har vi mistet en viktig mulighet. Vi har også tapt tid. Og vi risikerer å miste verdens tillit til at vi i det hele tatt klarer å dra sammen for å løse klimautfordringene, sa Jens Stoltenberg da han holdt Norges innlegg under klimaforhandlingene i Cancun.

— Det blir krevende, men det er stor vilje til å komme i mål – ikke med en fullstendig avtale, men nærmere en avtale som får ned klimagassutslippene, sa han til journalistene.

Stoltenberg er den eneste vestlige statslederen som har tatt turen til Cancun, og hadde onsdag morgen et timelangt frokostmøte med Mexicos president Filipe Calderon.

Gode venner

De to har møttes før ved flere anledninger, og omtaler hverandre som «min gode venn».

— Å nå enighet mellom over 200 land er nesten umulig, så jeg prøver å moderere forventningene. Men jeg tror vi skal få til en god avtale, sa Calderon til norsk og meksikansk presse.

Også Stoltenberg var mer positiv etter morgenens gjennomgang av forhandlingssstatus enn da han møtte presse rett etter ankomst i Mexico tirsdag kveld. Han viste til at Kina og USA blant annet har nærmet seg hverandre på stridsspørsmålet om måling og rapportering av utslippsreduksjoner.

— Men ingenting er klart før alt er klart, og dere kommer til å få både optimistiske og pessimistiske rapporter i dagene som kommer, sier Stoltenberg.

Statsministeren fikk også skryt fra den meksikanske presidenten for jobben han gjorde i FN-utvalget som utredet hvordan man kan få mobilisert midler til klimatiltak i fattige land.

I København ble partene enige om å stable sammen 100 milliarder dollar i året fra 2020 til slike tiltak.

Finansiering er helt avgjørende. Uten det blir det ingen avtale.

Jens Stoltenberg

Grønt fond

Det har lenge vært klart at man ikke får enighet om hvor og hvem disse pengene skal komme fra, men Stoltenberg håper på enighet om å etablere et grønt fond som pengene skal gå inn i, og en prosess om hvordan fondet skal finansieres.

— Finansiering er helt avgjørende. Uten det blir det ingen avtale, sier han.

Statsministeren har et stramt program i de knappe to dagene han er i Cancun. Etter møtet med Calderon hadde han også et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Etter å ha holdt Norges innlegg, reiste han rett til et arrangement der han sammen med Ban deltok i en diskusjon om finansiering av klimatiltak. Derfra bærer det videre til et arrangement med partnerlandene i skogprosjektet, sammen med et topptungt lag bestående av blant annet Ban, Verdensbanksjefen, tidligere fredsprisvinner Wangari Maathai og George Soros.

— Jeg synes det er veldig meningsfylt å være her, både fordi Norge har engasjert seg sterkt i klimaspørsmål over mange år, og fordi jeg personlig har hatt et sterkt engasjement for dette, sier Stoltenberg.

Tror du at forhandlingene fører frem? Si din mening under: