— Jeg har sendt en hel haug med helikoptre ut i Nordsjøen. Det var det første Richard Ringheim sa da han ringte Bergens Tidendes tipstelefon. Ringheim fortalte at han hadde brukt det avanserte flysimulatorprogrammet «Microsoft Flightsimulator 2004» for å lure politiets operasjonssentral i Haugesund. Ved hjelp av programmet kunne han beskrive et troverdig ulykkessituasjon for politiet.

— Jeg sa at jeg hadde en brann i motoren, og ga dem koordinatene, sier Ringheim.

Spilte av alarm

I bakgrunnen spilte han av lyder fra dataprogrammet som simulerer en alarm. Ringheim demonstrerte lydene for Bergens Tidende – og de hørtes svært troverdige ut.

— Rett før jeg brøt samtalen, ropte jeg «nei», forteller 19-åringen, som for tiden oppholder seg i utlandet.

— Hvorfor gjør du dette?

— Det gir meg et kick, jeg synes det er morsomt å se reaksjonene på disse telefongreiene. Men svindel har jeg sluttet med, sier Ringheim.

Han forteller at han også har lurt politiet i Sverige på samme måten. 10. september ringte han politiet i Malmø, og oppga å være pilot på et Cessna-fly med motortrøbbel. Politiet i Sverige sendte ut flere titalls mann i leteaksjonen – og var svært iltre da de skjønte at det hele var en bløff.

- Skjønte alvoret

Ved 19.30-tidrn var Bergens Tidende igjen i kontakt med Ringheim. Da var tonen en helt annen: 19-åringen var forskrekket, og begynte å skjønne i alvoret i «spøken», etter å ha snakket med sin advokat.

— Dette er alvorlig. Mye mer alvorlig enn jeg kunne forestille meg.

— Angrer du?

— Ja, jeg angrer. Av alt jeg har gjort, er dette det minst smarte.

Da Ringheim ble tatt for svindel, lovet han at han aldri skulle svindle noen mer. Denne gangen lover han å aldri mer gjøre noe kriminelt.

— Og spesielt med hensyn til de telefongreiene. Ringheim hadde da nettopp vært i kontakt med politiet i Haugesund for å beklage. Han hevder han vil samarbeide med politiet heretter.

— Hvis de innkaller meg til avhør, kommer jeg til å møte.