En gruppe på ti russ fra Hetland vgs. «kidnappet» de tre 17-åringene Hanna Falck, Siri Kristiansen og Hanne Mari Selvikvåg Bjørheim, teipet dem fast til en benk i Sørmarka, dynket dem med egg, majones, ketchup og mel — og stakk.

Politiet vil nå etterforske episoden som skjedde tirsdag ettermiddag. Episoden ble filmet og lagt ut på Facebook, men er nå fjernet igjen.

Kristiansen ble bundet med hodet ned mot bakken og føttene slengt over ryggstøet på benken før hun ble dynket med egg og mel i ansiktet

Tar selvkritikk

Russ Nikolai Foss Nordbotn (18), Skage Skrunes (19) og Tor Erik Pettersen (18) tar selvkritikk på noe, men de reagerer på at politiet vil etterforske saken.

— Jeg følte aldri at vi mistet kontrollen. De ga aldri uttrykk for at de var redde. Jeg synes det er dumt å lage så mye styr ut av noe som ikke er en sak, sier Nordbotn.

— Det skal jo være gøy, men der og da var det nok ikke så gøy. Jeg hadde sluttet om jeg merket at de var skikkelig redde. Vi tar selvkritikk på at vi la henne over benken med hodet ned. Det var ikke veldig ergonomisk, sier Skrunes, som forstår at folk reagerer når de ser hva som skjedde.

— Jeg kan forstå at folk reagerer, men det de ser jo ikke hva som skjer i forkant og etterkant. Det er lett å misforstå når du ikke får med deg hele historien, sier Skrunes.

Nå advarer han andre russ mot å bli for revet med når russen opptrer i grupper.

Bare snille knuter

— Mange bruker kidnapping som mobbing av folk de ikke liker. Du tøyer grensene når du er i en gruppe og det er lett å miste ansvarsfølelsen fordi du gjør det sammen med en gruppe og ikke alene. Det er viktig å huske at det kan gå galt og da er det hver og en sin feil. Alle har et ansvar, understreker Skrunes.

Russegjengen har bestemt seg for at det ikke blir mer kidnapping under russefeiringen.

— Vi kommer til å roe oss kraftig ned etter dette. Nå blir det bare snille knuter, sier de tre.

Jentene og russen ønsket først ikke å stå frem med navn, men ombestemt seg og vil likevel fortelle åpent om sin versjon av episoden.

— Vi vil ikke at politiet skal etterforske saken. Det var jo bare løye og vi lo masse. Vi kjenner hverandre godt og vi er gode venner, sier jentene, men innrømmer likevel at det ikke var bare løye.

- Var dere redde på noe tidspunkt?

— Det er klart at det ikke er så kjekt der og da. Men tanken på at jeg kunne bli kvalt streifet meg ikke. Jeg var aldri redd, sier Siri Kristiansen

Mange gikk rett forbi

Jentene forteller om flere forbipasserende som gikk rett forbi uten å spørre om de trengte hjelp.

— To menn med hund lo bare av oss. Da ble vi sinte. Vi hadde hjulpet andre som lå slik, sier Kristiansen.

Det var en sivil politimann som hjalp de fastteipede jentene i Sørmarka med å komme seg løs. Han fikk inntrykk at av jentene opplevde det hele som ubehagelig.

Russen synes mel, egg og majones var en snill røre. De frykter at politiet bruker deres episode til å statuere et eksempel.

— Det finnes mye verre episoder. Vi vet om folk som har blitt dynket i hamburgerfett, fiskeslo og innvolver fra dyr. Russ som jobber i matbutikk får med seg dyreavfall når de går fra jobb, forteller Nordbotn.