I morgen mottar Nina Karin Monsen Fritt Ord prisen på Den norske opera. Kim Friele Og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) venter over tusen demonstranter på Christian Frederiks plass, bare et steinkast unna operaen.

Kim Friele skal selv holde en flammende appell.

— Det kommer til å bli heftig, sier Friele til Aftenposten.no.

Betent debatt Debattene har rast etter at Fritt Ord ga årets pris til filosof og forfatter Nina Karin Monsen, som gjennom mange år ha ytret seg kraftig negativt om den nye ekteskapsloven.

_Les også:

Gartner Monsens refleksjoner_

— Det er en kollisjon mellom ytringsfrihet og retten til å beskytte seg mot angrep. Da må hensynet til mennesket gå først, mener Friele som understreker at det er en menneskerett å ikke bli hånet i det offentlige rom.

Kim Friele mottok Fritt Ord-prisen i 1978 for sin kamp for homofiles rettigheter, men har tilbakelevert prisen i protest mot Monsen-tildelingen.

Forstemmende - Jeg synes det er forstemmende å oppleve forskjellen fra den gangen jeg mottok prisen og jeg ble belønnet for motet til å utfordre det etablerte. Nå virker det som Nina Karin Monsen belønnes for kun et budskap, og ikke budskapets innhold, sier Friele.

Les også: Skremt over Monsen

— Jeg lar meg såre både på barns vegne og på egne vegne, fortsetter Friele, som synes det er bra Monsen får kritikk i dag av Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

— Monsen har fått prisen kun fordi hun skriker, men ikke for hva hun skriker om, sier Friele.

Si din mening her.