Inga Sverdrup

— Det vi havnet i den dagen var en helt uvirkelig opplevelse. En kommer på jobb til vanlig tid, og en time senere er en god venn og sjef skutt og drept. Jeg ble nesten drept sjelv. Det går nesten ikke en dag uten at jeg tenker på Arne i alt dette.

Slik beskrev politibetjent Steffen Thesen dramaet han kjørte rett inn i, 5.april i fjor. Sammen med sin kollega Erik Håland, havnet han i skuddveksling med de to ranerne på Domkirkeplassen. Håland skjøt senere Johnny Thendrup i låret.

Skulle observere Thesen sier at den opprinnelige planen- slik han oppfattet det- var å finne en plass der de to betjentene kunne observere hva som skjedde for å gi beskjeder tilbake på sambandet.

— Men før vi i det hele tatt har funnet et sted, står det en person og sikter mot oss med et våpen. Det forandrer jo planene, sier Thesen.

Thesen hevder, som Håland, at de blir møtt av en bevæpnet person da de ankommer Domkirkeplassen. Håland sa i sin forklaring at personen siktet rett mot politibilen. Dette bekrefter Thesen. Han bekrefter også Hålands forklaring om at denne personene senere siktet mot Thesen da han oppholdt seg på hjørnet av Hennes & Maurits.

— Jeg følte at han hadde meg under kontroll. Han satt med våpenet i anleggsstilling, sa Thesen og løftet armene til brystet for å vise retten.

Thesen forklarer at han ikke har oversikt over skuddene som falt. Han mener at han hørte skudd mens han ikledde seg verneutstyr, men sier at han ikke kan si noe om hvor disse skuddene kom fra, om de kom fra banken, ranerne eller kollega Håland. Selv sier han at han hadde fokus på å få sivile vekk fra området. Så kjenner han noe streife buksebenet.

— Da blir jeg oppmerksom på at det blir skutt mot meg, og jeg trekker meg tilbake.

— Var dette varselskudd? spurte sorenskriver Helge Bjørnestad.

— Nei, det var ikke varselskudd.

Reddet av skuddsikkert glass I avhør har Thesen sagt at han på bakgrunn av treffene han så i vinduene, var sikker på at raneren skjøt for å drepe.

— Kan du avgjøre hva raneren tenkte, spurte Johnny Thendrups forsvarer, Johnny Veum.

— Nei, men på bakgrunn av hvor skuddene traff på hjørnet, var jeg ikke i tvil om at han skjøt for å treffe meg.

— Følte du at du var i livsfare? ville Bjørnestad vite

— Ja, det gjorde jeg.

Bilder av treffene på hjørnet av Hennes& Maurits ble trukket frem for retten. Bildet viser at flere skudd har truffet i høyde med Thesens overkropp. Bygget har tidligere huset en bank, og vinduene er derfor av skuddsikkert glass.

— Dette mener du berget ditt liv? spurte Bjørnestad

— Ja, helt klart, svarte Thesen.