KJELL T. BARØY, NTBOslo

Feedbacks partibarometer for Nettavisen onsdag gir Ap en oppslutning på 24,9 prosent. Men Aardal mener sjokkmålingen må tas med en klype salt. Tilbakegangen på 8,1 prosentpoeng for Ap på denne målingen kan delvis forklares med at partiet lå for høyt på Feedbacks forrige partibarometer, mener valgforskeren.

Aardal påpeker dessuten at det er betydelig sprik mellom de ulike instituttene som foretar målingene. På Opinions måling for Aftenposten tirsdag denne uken gikk Ap fram med 2,2 prosentpoeng til 28,6.

Farlig langtidstendens — Men langtidstendensen er markant. Arbeiderpartiet har problemer med oppslutningen, konstaterer Aardal.

Han mener flere forhold kan forklare den synkende oppslutningen om Ap, men ett forhold er iøynefallende:

— Til tross for at partiet har gått med på å bruke mer oljepenger, har Ap heller ikke med Jens Stoltenberg som spissfigur hittil greidd å skape begeistring og engasjement i rekken, sier Aardal til NTB.

Bondevik mer populær Stoltenberg var i utgangspunktet populær blant velgerne, men målinger tyder på at han ikke har klart å danke ut Kjell Magne Bondevik, som er spiss for et langt mindre parti, påpeker han.

— Det begynner å haste for Ap. Gjentatte kalddusjer i form av dårlige meningsmålinger kan representere en fare for at partiet virvles inn i en "nederlagsspiral" som leder til handlingslammelse, sier valgforsker Bernt Aardal.

NTB