— Dette var et forsøk på ironi, men ironi er tydeligvis noe man ikke må forsøke å presentere for pressen, sier Ingrid Schulerud til NTB.

Det var i mandagens utgave av Dagbladet at Schulerud ble intervjuet i forbindelse med at hun og Jens Stoltenberg tirsdag skulle dele ut Norsk Forms designpriser. Men intervjuet fortonet seg ikke helt som hun hadde tenkt, da hun så det på trykk.

— Åtte av ti hjem jeg besøker har Arne Jacobsen-stoler, Alessi-kanner og PH-lamper, sa Schulerud som mente design nærmest var blitt mote. Hun mente sågar at design utviklet seg til å bli et sosialt tyranni.

- Ønsket å misforstå - Det er en setning tatt helt ut av sin sammenheng. Selvsagt er det ikke designmøbler i åtte av ti hjem jeg besøker. Mitt poeng var å slå et slag for mangfoldet. Dessverre formulerte jeg meg slik at det ble misforstått, sier Schulerud.

VG brakte tirsdag intervju med trendeksperter og Ap-politikere som slett ikke kjente seg igjen i statsministerfruens virkelighetsbeskrivelse og møbelsmak. Etter designernes prisfest tirsdag ettermiddag forsøkte hun lettere oppgitt å gi uttrykk for sin frustrasjon.

— Men ønsker man å misforstå noen – å få en tanke bekreftet, så kan man alltid klare det, sier Schulerud skarpt og gir samtidig et stikk til Dagbladets utsendte journalist som ikke får intervjuet han er kommet for.

Dagbladet på sin side understreker overfor NTB at sitatene i mandagens intervju var gjennomlest og godkjent av Schulerud i forkant.

Uvitende om stoler Jens Stoltenberg konstaterte til latter og applaus at regjeringen er for design. Etter den høytidelige prisutdelingen støttet han sin kone og forsøkte å smile og le bort de siste dagenes mediesirkus. At statsministerparet lever et overklasseliv, milevis fra den jevne nordmanns og Arbeiderparti-velgers hverdag, ville han ikke være med på.

— Viser uttalelsene at Carl I. Hagen har rett likevel – at Fremskrittspartiet er blitt det nye Arbeiderpartiet?

— Jeg skjønner nesten ikke sammenhengen en gang i diskusjonen om stoler, humrer Stoltenberg før han legger til:

— Jeg er i mange forskjellige hjem med mange forskjellige stoler. Hva de stolene heter, det vet jeg ikke. Jeg tror vi skal bruke kreftene på å diskutere viktige politiske forskjeller og ikke hva vi mener om stoler, sier statsministeren til NTB.

Vestbredden og St. Olavs Men det ble delt ut priser i Norsk Design og Arkitektursenter. Prisen til årets unge talenter gikk til Haugen/Zohar Arkitekter, som blant annet har laget klatreveggen på muren mellom Israel og Vestbredden. Jensen og Skodvin vant Jacob-prisen, mens St. Olavs hospital fikk Hedersprisen. (©NTB)

Bendiksby, Terje