Tre ungdommer omkom da de frøs ihjel på fjellet mellom Skaidi og Porsanger vest i Finnmark torsdag og fredag i forrige uke. Tre kvinner og seks menn i alderen 17 til 22 år var med i skuterfølget som ble overrasket av dårlig vær. skriver Aftenposten.no.

I nesten et døgn drev letemannskapene en intens jakt på de savnede ungdommene, og på det meste deltok 60 personer i søket. Under en time etter at nødmeldingen kom inn var de første fra Heimevernets gruppe klare til innsats. Men blant annet ekstremvær og lange avstander gjorde letearbeidet svært vanskelig.

Nå forteller flere av redningsarbeiderne Aftenposten.no hvordan de opplevde å være ute i felt på den dramatiske redningsaksjonen.

MANNSKAPET: Besetningen på redningshelikopteret. Fra venstre: Fartøysjef Pål Kullerud, andreflyge Eirik Innerby, systemoperatør Magne Amundsen, maskinist Ingar Pedersen, redningsmann Åge Bunde og lege Hanne Iversen. FOTO: FORSVARETS REDNINGSTJENESTE, 330-SKVADRONEN

— Det var orkan i kastene. Letemannskapene på bakken hadde bare 2 til 3 meter sikt, hvilket er det samme som ingen sikt. Og mange telefonmaster brøt sammen eller var ute av drift, slik at mange ikke hadde telefondekning. I tillegg førte det dårlige været til at politiet flere ganger måtte trekke folk ned fra fjellet, forteller kaptein Pål Kullerud, fartøysjef om bord på Sea King-helikopteret som fløy fire av de seks ungdommene som berget livet ut fra vidda og til sykehus.

Hans mannskap var del av et stort redningskorps som blant annet omfattet 330-skvadronen på Banak flyplass, politiet, Sivilforsvaret, Røde Kors og frivillige.

Sikten var langt unna det Forsvarets sikkerhetsregler tillater, og som fartøysjef valgte han å bruke nødhjelpsparagrafen for å kunne fly inn i området, i håp om å berge livene til ungdommene som ventet på hjelp.

Men selv trekker kapteinen frem bakkemannskapenes innsats som avgjørende for at seks personer reddet livet denne natten:

— Bakkemannskapenes arbeid var livreddende. Deres kunnskaper og innsats gjorde at det ikke var ni ungdommer som omkom, sier Kullerud.

SCOOTERLETING: Letemannskaper på scooter natt til fredag 4. mars. FOTO: OLE MAGNUS RAPP

Nils Roger Pettersen fra heimevernsavdelingen HV17 var med da de sterkt nedkjølte ungdommene ble funnet på vidda.

— Vi tok i bruk det vi hadde lært. Vi sørget for at de fikk av seg de våte klærne, og fikk på dem tørre klær. Deretter pakket vi dem inn i jervenduker, før vi begynte å varme dem opp med vår egne kroppsvarme, forteller Pettersen til Aftenposten.no.

— Alle ungdommene hadde kalde føtter. Vi tok føttene deres på magene våre for å få i gang blodsirkulasjonen deres. Så ga vi dem varm drikke og varm mat som vi laget på stedet. Sakte, men sikkert gikk kroppstemperaturen deres opp.

— I begynnelsen var ungdommene så nedkjølte av de ikke klarte å prate. Vi snakket rolig til dem, og etter hvert som de ble varmere fikk vi i gang en dialog. Vi spurte hvor de var kalde, hvor de hadde hadde vondt.

Flygende akuttsykehus

I en drøy time holdt bakkemannskapene på med livredning, før Sea King-helikopteret kom til stedet.

— Vi er et flygende lite akuttsykehus, og vi fortsatte oppvarmingen og behandlingen frem til sykehuset i Hammerfest overtok, sier Kullerud.

— Det er tragisk at tre ungdommer omkom. Men ut fra de værforholdene som var, er det utrolig at så mange som seks personer klarte å overleve, sier Kullerud.

FORSTO ALVORET: Politiet ledet leteaksjonen fra sin kommandosentral etablert i barnehaven i Indre Billefjord. Da den første sykebilen ankom natt til fredag, forsto man at noe alvorlig måtte ha tilstøtt de ni savnede. FOTO: OLE MAGNUS RAPP

— Tungt at vi ikke klarte å berge de tre

Nils Roger Pettersen har vært med på en rekke redningsaksjoner med Heimevernets innsatsstyrke under vanskelige værforhold tidligere. Men ingen har vært så tøffe som leteaksjonen etter det savnede turfølget på fjellet mellom Skaidi og Porsanger denne marsnatten.

— Dette var så unge mennesker. Det føles godt at vi var med på å redde livene til seks av dem. Samtidig er det veldig tungt at vi ikke klarte å berge de tre som omkom, sier Pettersen.

— Men det var været som gjorde det umulig. Da stormen sto på var det 2-3 meters sikt, og vi så ikke noe. Vi får prøve å leve på det gode som ble gjort.