Det er høysesong for bading, båtliv og ferie med aktiviteter i saltvann og ferskvann. Men midt i de idylliske sommerukene gjør også en annen, langt mindre hyggelig, tendens et byks; drukningsstatistikken.

Til sammen 29 personer har druknet i Norge så langt i 2011. Tallet er lavere enn i fjor, og langt lavere enn tilsvarende tall noen tiår tilbake.

Svært mange av drukningsulykkene skjedde imidlertid på kort tid, i uken rett før fellesferien. Hvis denne trenden fortsetter ut i sommerferien, kan tallene bli langt styggere enn før.

— Den siste ukens drukningsulykker har vært nedslående. Det er en illevarslende tendens, sier spesialrådgiver i Norsk Folkehjelp Ivar Christiansen til Aftenposten.no.

  1. juni mistet en 22 år gammel mann livet da bilen han satt i havnet i elven i Grong kommune i Nord-Trøndelag.
  1. juni ble 17 år gamle Rune Andreas Tømmervik funnet omkommet i vannet ved Årsøya i Selbu. Han antas av politiet å ha druknet i en ulykke.
  1. juni mistet en mann fra Litauen livet i en båtulykke ved Værøy i Lofoten. Mannen var allerede omkommet da redningshelikopteret kom til stedet. En annen mann ble sendt til Nordlandssykehuset med kritiske skader.
  1. juni ble en mann i 60-årsalderen funnet omkommet i sjøen sør for Ryvarden fyr i Hordaland. Mannen hadde vært på fisketur og ble meldt savnet da han ikke kom hjem.

  Menn dominerer statistikken

  — Grunnen til at det oftest er menn som drukner, er trolig at de benytter seg av vannet mye mer enn kvinner. Og så er de kanskje også mindre flinke til å ta forholdsregler, sier Christiansen i Norsk Folkehjelp.

  Han er likevel fornøyd med at folk generelt ser ut til å bli flinkere til å bruke redningsvest, holde passende fart i båt og være forsiktig med alkohol.

  — Som ellers i samfunnet ser vi at det er noen få enkeltpersoner som bryter med mønsteret, sier Christiansen.

  Få barn har druknet

  Norsk Folkehjelp er også fornøyde med at det så langt i 2011 har vært svært få barn i drukningsulykkene.

  — Vi er naturligvis svært glade for at det er få barn som har druknet i år. Jeg tror dette har sammenheng med at foreldre er flinke til å ha oppsyn med barna, og sørge for at de har redningsvest, sier Christiansen.

  I 2010 druknet ni barn, hvorav to i Oslo. Den tragiske ulykken hvor to brødre på ni og tolv år druknet på Romsås i Oslo førte til en debatt om svømmeundervisningen i Norge. Ingen av de to brødrene, som opprinnelig var fra Somalia, kunne svømme.

  Ifølge Svømmeforbundet kan bare halvparten av landets 10-åringer svømme, til tross for et krystallklart læreplankrav om at alle barn skal være svømmedyktig etter fullført fjerdeklasse.

  - Barn må bruke redningsvest med krage

  På flere internettforum diskuteres det om barn kan bruke redningsvester som blåser seg opp av seg selv når de kommer i kontakt med vann.

  Redningsselskapet er imidlertid klare på at slike redningsvester bare bør brukes av folk som kan svømme.

  — Barn bør bruke redningsvester med krage, som gjør at de blir flytende med hodet opp selv om de er bevissløse, sier Ingvar Johansen i Redningsselskapet.