Det var strålende solskinn da flere hundre tok farvel med solstrålen Bano Rashid. Begravelsen som fant sted fra Nesodden kirke var den første etter terrorangrepene på Oslo og Utøya.

Det ble gjennomført både en kristen og en muslimsk seremoni, melder aftenposten.no.

Fra regjeringen møtte Jonas Gahr Støre. Han holdt tale.

I tillegg hedret lokale AUF-ere Bano under seremonien.

Røde og hvite roser

Minst 1000 personer hadde møtt frem til begravelsen. Nesodden kirke er liten, så et hundretalls mennesker ble stående på utsiden.

Mange av de fremmøtte var ungdommer, og cirka halvparten av dem hadde med seg enten røde eller hvite roser.

Jonas Gahr Støre fortalte i sin tale at Gro Harlem Brundtland husket møtene hun hadde hatt med 18-åringen godt. Gro var Banos store politiske forbilde.

— Jeg snakket lenge med Gro i dag tidlig, hennes tanker er med dere i dag. Hun har sterke inntrykk fra møtene med Bano sist fredag, sa Støre.

— Og vi kan tenke at denne jenten, som kom til Norge som flyktning, hun hadde nok i seg til å fylle Gros sko. Ja, slik Gro gladelig fylte hennes. For slik kan det skje i vårt lille land, i vår familie; da Bano lånte gummistøvlene sine til Gro på den regnfylte Utøya dagen sist fredag, bare noen timer før katastrofen rammet.

Støre trakk frem Banos brennende engasjement i både små og store saker, og pekte på at mange hadde gjort seg klar til å sette et kryss ved hennes navn under kommunevalget til høsten. Støre trakk også frem hvilken betydning Bano og de andre omkomne vil ha, også i fremtiden.

— De vil gå inn i sin politiske bevegelses rekker av pionerer. Jeg vet ikke om det er en trøst. Men Banos engasjement og tro på menneskenes muligheter vil inspirere og engasjere, langt inn i fremtiden. Sånn vil hun fortsatt være med på å forme Nesodden, Norge og verden, sa Støre.

— Hun var seg selv, og hun var virkelig det hun trodde på, sa han om 18-åringen som mistet livet på Utøya.

I tillegg til Støres tale holdt en fra familiene minneord.

Etter minnestunden i kirken var det en fellesreligiøs markering på gravlunden. Den ble ledet av en imam og en prest.

— Det er slik at denne store nasjonale katastrofen har rammet oss som lokalsamfunn hardt. Denne katastrofen vil prege hele Norge og Nesodden i lang tid. Livet skal tilbake til det normale, og kanskje til det bedre. Men vi skal aldri glemme de vi har mistet. Det er det viktigste vi kan love i denne situasjonen, sa Hintze Holm til Aftenposten.no.

I etterkant av begravelsen har familien invitert alle til minnesamvær på Nesodden videregående skole.

Samfunnsengasjert

Kurdiske Bano Rashid var en av deltakerne på AUFs sommerleir på Utøya som ble offer for Anders Behring Breiviks kuler under terrorangrepene for en uke siden. Bano var aktiv i Nesodden AUF.

Med seg til Utøya hadde Bano en yngre søster, som klarte å flykte fra gjerningsmannen.

— Svaret er ikke hat, men mer kjærlighet, sier Banos mor, Beyan Rashid til Aftenposten.

Bano utmerket seg som en skoleflink og samfunnsengasjert person som var godt likt blant folk. Hun kom til Norge sammen med familien i 1996 etter å ha flyktet fra Irak, og hadde klarer planer for hva hun ville gjøre med livet sitt. Den aktive ungdomspolitikeren planla å gå veien som jurist og drømte om en plass på Stortinget.

— Bano visste hva hun sto for og hadde viljen og evnen til å få det gjennom. Hun var også en fantastisk positiv og hjertevarm jente, og sto for det beste i det flerkulturelle Norge. Dette er et voldsomt slag for oss, sier ordførerkandidat i Arbeiderpartiet på Nesodden, Nina Sandberg.

18-åringen hadde et brennende engasjement for Kurdistan og hadde planer om et samarbeid mellom AUF-ere og kurdiske ungdomspolitikere.

41 navn frigitt

Så langt er 68 personer bekreftet omkommet etter skytingen på Utøya. Åtte personer er bekreftet omkommet i forbindelse med bomben i Regjeringskvartalet.

Hver dag klokken 18 legger frigir politiet navn på ofre etter terroraksjonen på sine egne nettsider. Så langt har de frigitt navnet på 41 ofre etter tragedien.

I går ble det også klart at søket etter savnede på land på Utøya er innstilt. Søket i vannet rundt Utøya pågår fortsatt, ved hjelp av blant annet miniutbåt, dykkere og flere båter.

MANGE KOM: Minst 1000 personer hadde møtt frem til begravelsen. Nesodden kirke er liten, så et hundretalls mennesker ble stående på utsiden.
SCANPIX
BEKRAVET I DAG: Her blir kisten med Bano Rashid båret til Nesodden kirke.
SCANPIX
FØRSTE BEGRAVELSEN: Bano Rashid er det første terrorofferet som ble begravet.
SCANPIX