«Hvor langt unna var gjerningsmannen da han avfyrte skuddene?»

«Var hun på noe tidspunkt under vann før hun ble hentet ut?»

«Hvor langt fra land ble han funnet?»

Bistandsadvokatene har på vegne av de etterlatte stilt flere konkrete spørsmål under gjennomgangen av obduksjonsrapportene.

Omstendighetene rundt mange av drapene er fremdeles uklare, blant annet for de ti ungdommene som ble funnet drept på Kjærlighetsstien — fire av dem fra Hordaland.

Forsøkt å gjemme seg

I motsetning til mange andre på Utøya hadde ingen av disse ti ungdommene telefon, så ingen av dem fikk ringt foreldre eller kjærester før drapene. Drapsmannen har også sagt at han husker lite fra stedet.

Ragnar Eikeland, leder for støttegruppen i Hordaland, sa til bt.no i går at han håpet gjennomgangen av ofrene på Kjærlighetsstien ville kaste lys over «en del mørke hull» som de etterlatte mangler svar på. Det var dagen de hadde gruet seg mest til, sa han.

— Det er steintøft å høre dem fortelle om skadene, om de siste minuttene og sekundene av barns liv.

Under gjennomgangen av åstedene forrige uke, sa åstedsgranskerne at det så ut til at ungdommene på Kjærlighetsstien hadde forsøkt å gjemme seg under en liten høyde mellom teltplassen og stien, uten å innse at de dermed ble synlige fra enkelte vinkler.

Ved Kjærlighetsstien fant politiet hylser fra fem skudd med pistol og 20 skudd med rifle.

— Det var korte skyteavstander. Hylsene ble funnet ikke så langt unna de døde. Vi kan ikke si nøyaktig avstand, sa krimtekniker Gøran Dyvesveen, men la til at skuddene er avfyrt på under ti meters hold.

Spørsmålene gnager

De etterlatte fikk ikke svarene de ønsket.

— Bistandsadvokatene stilte en del spørsmål på vegne av de etterlatte, men verken åstedsgranskeren eller rettsmedisineren kunne gi svar, sier Eikeland, som skal følge rettssaken hele denne uken.

Nå håper han at vitneavhørene av overlevende fra Utøya, som er blitt fremskyndet og begynner allerede onsdag, vil kaste lys over saken.

— De ubesvarte spørsmålene ligger og gnager. Vi har ikke fått svar på hva som egentlig skjedde de siste minuttene.

ØNSKER SVAR: Ragnar Eikeland mistet sønnen Tore (21) på Utøya. Han følger saken i Bergen tingrett.
ERLEND L. HAUGEN