ANNE HAFSTADDAN

— Det var en forferdelig traumatisk opplevelse. Verst var det at legene ikke trodde på meg, sier Trude Flan.

Vi møter henne og de to barna Julius (7) og Pernille (2 ½) på Ullevål sykehus sammen med gynekolog Anne Flem Jacobsen. Trude Flan er med i prosjektet om blodpropp i svangerskapet, men har ikke født noen av sine to barn på Ullevål.

  • Jeg ble glad da jeg fikk brev med forespørsel om å være med. Kan min erfaring bidra til mer kunnskap om dette, er det flott, sier Flan.

Det var da hun skulle føde Julius 10.februar i 1999 at den topptrente danseren opplevde sitt livs mareritt. Fødselen tok lang tid, men det var smerten i lysken som bekymret Flan mest.

— Det var en intens smerte som jeg ikke kan beskrive. Veer og fødselssmerter i mer enn 30 timer var ingenting mot smerten i lysken. Jeg sa ifra til jordmor og legen, men legen brydde seg lite, sier Flan.

Fødselen endte med keisersnitt.

— Jeg var veldig sliten og følte meg dårlig etterpå. Etter seks dager kom jeg hjem. 14 dager etter fødselen fikk jeg igjen intense smerter i lysken. Jeg ble livredd, men tok ikke kontakt med lege før flere dager senere. Da var hele beinet hovent og fryktelig vondt. Men legen hadde ikke tid til å se på meg. Da ringte vi sykehuset hvor jeg fødte, og de ba meg komme. Da ble det konstatert blodpropp i lysken og i leggen. Det var alvorlig, fikk jeg vite, forteller Flan.

— Angsten fikk skikkelig grep på meg. Etter hvert ble jeg overflyttet til Aker sykehus. Der opplevde jeg at de virkelig tok meg på alvor, sier Flan.

Hun trente seg tilbake til toppform og driver i dag sitt eget dansestudio. Men flere barn skulle hun ikke ha etter opplevelsen med blodpropp. Men møtet med flere leger som hun fikk tillit til, endret den oppfatningen.

Mens Trude Flan forteller sitter Pernille rolig i sin fine røde dress og leker sammen med storebror Julius. Den blide lille jenten er beviset på at ett nytt svangerskap kan gå helt problemfritt.

— Jeg fikk spesiell oppfølging og fødselen på Rikshospitalet var en flott opplevelse. Nå ser jeg ikke bort fra at det kan bli et barn til, sier Trude Flan.

TAKKER FLINKE LEGER: Trude Flan har spesielt sterke bånd til sønnen Julius etter en traumatisk fødsel med blodpropp. Hun takker flinke leger for at hun torde å få datteren Pernille fem år senere. FOTO: PETTER NEEGAARD