Det sier Janni Wintherbauer i interesseorganisasjonen PION.

– De østeuropeiske jentene jeg har snakket med, reagerte med forferdelse. De gråt, fortvilet og spurte hva galt de hadde gjort, sier Wintherbauer.

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok søndag å gå inn for et forbud mot kjøp av sex. Et slikt lovforslag har med Aps stemmer flertall på Stortinget.

De prostituertes interesseorganisasjoner mener en kriminalisering er til skade for kvinnene som selger sin kropp. Ifølge Wintherbauer vil lovforbudet gjøre det vanskelig for de prostituerte å søke hjelp og rådgivning.

– I framtiden vil de kun ha kunden og bakmannen å forholde seg til. Det kan gjøre tilværelsen farligere for kvinnene, sier hun.

Liv Jessen i Prosenteret sier hun er skuffet, men ikke overrasket over vedtaket på Aps landsmøte.

– Vi vil klare å rense gatene og få bort gateprostitusjonen, men vi klarer ikke å hjelpe én eneste kvinne ut av prostitusjonen, sier hun til NTB.

Jessen tror prostitusjonen vil fortsette i det skjulte, og har ingen tro på politikernes løfter om at loven skal følges av omfattende tiltak som skal hjelpe de prostituerte.

– Jeg er for gammel til å la meg lure av slikt, sier hun.

Også Fremskrittspartiet tror forbudet vil gå ut over de prostituerte.

– Dette er en politisk handling, som jentene må betale prisen for. Vi i Frp har valgt å lytte til de prostituerte selv, og de ønsker ikke forbud, sier Jan Arild Ellingsen (Frp), som er 1. nestleder i Justiskomiteen, til NTB.

Han kaller et slikt forbud samfunnspolering, noe som gjøres for å få prostitusjonen vekk fra gata og dermed mindre synlig.

– Dette lovforslaget betyr også at vi må være villig til å ta en debatt om bruk av bordeller, sier Ellingsen.

PÅ LANDSMØTE: Janni Wintherbauer fra Pion til venstre og Liv Jessen fra Pro senteret var raskt ute med uttalelser i foajeen i Folkets Hus hvor de møtte bl.a.Marit Nybakk.
Falch, Knut