— I går fikk vi beskjeden vi frykter mest. Fire soldater ble drept. De ofret det mest dyrebare de har - sitt eget liv, sa statsminister Jens Stoltenberg da han sammen med forsvarsminister Grete Faremo (Ap) deltok på en medaljeseremoni i forbindelse med hjemkomsten for 47 soldater fra de norske styrkene i Afghanistan på Akershus festning mandag formiddag.

Soldatene har deltatt i ISAFs Operational Mentoring and Liaison Teams (OMLT) i Fayrab-provisen i Afghanistan, der de fire soldatene som ble drept av en bilbombe i går.

Rundt 100 personer, for det meste presse og familie av soldatene, hadde møtt frem til seremonien.

— I dag, mer enn på veldig lenge, er vi minnet om hvor dyrebar vår frihet er. Jeg vil takke hver enkelt av dere for innsatsen, sa statsministeren ifølge aftenposten.no.

- Krevende oppdrag - Gjennom å ære dere hedrer vi også våre falne brødre og venner - de som ikke fikk komme hjem til sine kjære, sa Stoltenberg.

— Dere har vært villige til å gå inn i et risikofyllt og krevende oppdrag for å skape et bedre liv for andre mennesker, sa forsvarsminister Grete Faremo, som understreket at de fire drepte ikke har mistet sitt liv forgjeves.

Gode skussmål Både Stoltenberg og Faremo understreket at norske soldater får de aller beste skussmål både fra NATO og fra afghanske soldater og lokalbefolkningen. Stoltenberg sa også at fred kun kan skapes gjennom politiske løsninger, og at målet for de militære operasjonene er å gi afghanerne muligheten til å bygge opp landet sitt selv.

De to delte sammen med generalinspektør for Hæren, generalmajor Per Sverre Opedal, ut medaljer til de hjemkomne soldatene. Stoltenberg og Faremo tok seg god tid til å snakke med hver enkelt av de 47 soldatene som har kommet hjem.

Regjeringen fikk tidligere denne måneden flengende kritikk for at ikke noen statsråder stilte opp på en medaljeseremoni der 300 soldatene fra den 14. norske Afghanistan-kontingenten i Maimana ble tildelt Forsvarets operasjonsmedalje.