• Veronica og Per Orderud ba meg skaffe dem våpen. De ville ha det til egen beskyttelse.

HARRY TILLERFrogn

Kristin Kirkemo Haukeland hevder at hun fikk i oppdrag fra ekteparet Orderud om å skaffe dem et automatisk håndvåpen. Ifølge Kristin ville de skaffe dette til egen beskyttelse fordi det hadde skjedd så mye merkelig på gården.

Automatiske håndvåpen- Jeg tenkte ikke mer over det, utover at de ville ha det til egen beskyttelse. I ettertid har jeg tenkt at de kunne jo kontakte lensmannen for å få en slik tillatelse til å kjøpe, eller ta jegerprøven, fortalte Kristin i retten.

Ifølge hennes forklaring i retten skal Per og Veronica Orderud ha presisert at de ville ha automatiske håndvåpen, og at hun regnet med at det var snakk om pistoler med magasin.

— Slike våpen man ser på TV, i detektivfilmer og slikt, forklarte hun i retten.

Kontakter i Molde Kristin Kirkemo Haukeland forklarte videre at også Lars Grønnerød skal ha fått samme forespørsel fra ekteparet Orderud.

De første antydningene om våpen skal, ifølge Kristin Kirkemo Haukeland, ha kommet fra Veronica om lag en måned etter attentatforsøkene mot Anne Orderud Paust og hennes mann Per Paust, sommeren 1998.

Kristin Kirkemo Haukeland forklarer at hun sa hun skulle tenke på dette. Nærmere jul 1998 foretok hun en etterspørsel for å skaffe våpen.

På en fest 21. desember 1998 pratet hun med venner om at hun var interessert i å få kjøpt våpen.

— Vi pratet om våpen, sånn løst og fast. Skrytehistorier. Etter hvert dukket det opp en kamerat til, og de nevnte for meg at han hadde kontakter i Molde som hadde to pistoler.

20.000 kroner fra Per- Jeg dro til Molde 22. desember 1998.

Der skaffet hun to 22. kalibers pistoler. Lars Grønnrød ga Kristin penger til dette våpenkjøpet.

— Lars hadde fått 20.000 kroner av Per Orderud til å kjøpe våpen, sa hun i retten.