Knights Templar-organisasjonen eksisterer — og politiet har ikke tatt de to andre cellene han sier de kunne funnet. Slik er forklaringen til Anders Behring Breivik (33).

Han er gjennom det som er den siste delen av hans vitneforklaring.

I begge sakkyndigrapportene blir det angivelige tempelriddernettverket beskrevet som en vrangforestilling, skapt i Breiviks eget hode.

Psykiaternes dom: Skapt i eget hode

De fire sakkyndige observerer ham fra to meters hold. Det skal de gjøre hele rettssaken.

— Er Knights Templar kun i din fantasi, spør aktor Svein Holden.

— Nei, de seks personene jeg har beskrevet i kompendiet eksisterer, sier Breivik.

Slik svarer han på hvorfor psykiaterne ikke tror ham:

— Jeg tror de skriver det fordi de tror på det selv, sier Breivik.

Han anklager dem for å følge politiets konklusjoner.

— Politiet har gjort sin konklusjon. Den er basert på at siden deikke har funnet noen andre, kan ikke Knights Templar eksistere, sier Breivik.

Han mener at «ut fra samme logikk, kunne ikke jeg heller ha eksistert før 22. juli».

To av de seks personene Breivik skriver om i manifestet, påstår han finnes blant de rundt 8000 Facebook-vennene Breivik en gang hadde.

- Trykket på knappene

— Politiet har valgt å ikke følge oppFacebook-nettverket mitt eller avhøre personer i Serbia eller Liberia. Jeg hadde ikke ventet å være talsmann nestegang det skjer et angrep. Det vil komme nye angrep, sier Breivik.

Breivik sier han flere ganger provoserte - trykket på knappene, som han sier - til rettspsykiater Torgeir Husby.

— Da er nok dette en slags takk for sist, sier Breivik, med henvisning til hvordan rapporten til Husby og Synne Sørheim stempler ham som psykotisk og dermed utilregnelig.

De fire sakkyndige skal vitne i rettssakens siste uke om hvorvidt Breivik er tilregnelig eller ikke. Deretter skal retten til syvende og sist vurdere om han kan dømmes til fengsel eller pskykisk helsvern.

UTILREGNELIG: Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Breivik er paranoid schizofren i sin rapport.
HÅVARD BJELLAND