— Jeg har ikke vært med på dette ranet her. Nå skal jeg gi min versjon, sa Metkel Betew (28) i Gulating lagmannsrett i dag morges.

Etter å ha fortalt kort om bakgrunnen sin, erkjente Betew at han har sittet store deler av sitt voksne liv i fengsel for tyverier og ran.

Betew fortalte at han besøkte David Toska første gang i Sandnes i midten av desember 2003, få uker ette at han ble løslatt etter en dom på 6,5 år.

Etter å ha vært hjemme i julen, kommer Betew tilbake i begynnelsen av januar.

- Mye penger

— David forteller om det han driver med og viser dette vinduet (Nokas-vinduet red.anm.), fra tannlegen kunne vi se ned. Og der inne var det mye penger, sa Betew.

— Fram til siste helgen i mars har jeg vært mange ganger i Stavanger, sammen med mange personer, både dem som sitter her og andre.

Metkel Negassie Betew (28) ble dømt til 16 års forvaring i Stavanger tingrett. Aktoratet la ned påstand om 21 år.

Metkel Betew erkjenner overhodet ingen skyld. Betew er en av Toskas aller beste kamerater, og han innrømmer å ha skaffet skuddsikre vester før ranet. Aktoratet mener Betew er mannen som har skibriller på seg inne i Nokas-lokalene, mens Betew selv sier han oppholdt seg i Oslo ransdagen.

DNA og ransutbytte

En tidligere kamerat av Betew vitnet i tingretten og sa at Betew fortalte at han deltok i ranet. Kameraten hevder også at han via en annen fikk 2,1 millioner kroner som han skulle oppbevare for Betew, penger som stammet fra Nokas-ranet. Betew hevder at kameraten lyver for å oppnå strafferabatt for heleriet av disse pengene. Kameraten er nå dømt for heleri av Nokas-pengene.

En annen venn av Betew er dømt for å ha oppbevart 3,7 millioner kroner av Nokas-utbyttet.

Gjennom DNA kan han knyttes til både David Aleksander Toskas (31) bolig i Skjeneholen 61 i Sandnes, til Kjell Alrich Schumanns (40) leilighet i Nordvikveien 27 på Roaldsøy og til dekkleiligheten i Nedre Dalgate 41 i Stavanger. DNA fra Betew er funnet på våpen og utstyr brukt under ranet og Thomas Oscar Ingebrigtsen har forklart at Dan Pettersen like etter ranet sa at blant andre Betew skjulte seg i Nedre Dalgate.