Thomas Thendrup ble pågrepet og siktet for Nokas-ranet våren 2005. Deler av årene han har sittet i varetekt, har han tilbrakt sammen med sin tidligere kamerat Metkel Betew – mannen som ifølge Thendrup kan bekrefte at han sa nei til å delta på ranet.

Men Betew har holdt tett.

Forbannet på Betew

Thendrup trakk fram Betew i sin forklaring mandag og forklarte at det var han som først ga ham tilbudet om å delta på «et stort ran utabys». Hvis Betew hadde bekreftet Thendrups forklaring om at han takket nei til tilbudet, ville det styrket forsvaret.

– Jeg synes det er dårlig gjort. Vi ble uvenner. Det kan fengselet bekrefte, sa Thendrup.

Etter det forsvarer Ellen Holager Andenæs beskrev som overraskende opplysninger, ba hun tirsdag morgen om å få stevne Betew som vitne. Thendrup og Betew har ikke snakket sammen siden lagmannsretten.

— Storm innvendig

I Gulating lagmannsrett tirsdag fortalte Thomas Thendrup for første gang med sine egne ord hvordan han opplevde rettsdramaet i januar.

I en halvtime kunne han nyte følelsen av å være en fri mann etter at juryen i lagmannsretten hadde svart nei på spørsmålet om han var skyldig i deltakelse i NOKAS-ranet. Så satt fagdommerne juryens kjennelse til side.

Utad virket Thendrup uberørt, og fortrakk knapt en mine.

– Måtte holde meg fast

– Jeg så nok rolig ut, men sannheten er at innvendig var det full storm. Jeg holdt på å miste bevisstheten der jeg satt, og måtte holde meg fast i dere, sa Thendrup da han ble spurt ut av sin forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs tirsdag morgen.

I tiden som er gått siden januar har Thendrup ifølge sin forklaring slitt med hodepine, søvnmangel og blitt medisinert i fengselet for plagene.

I RETTEN IGJEN: Thomas Thendrup
UVENNER: Metkel Betew og Thomas Thendrup er ikke lenger kompiser. Her er Betew sammen med sin forsvarer Marius Dietrichson.
SCANPIX