Fortvilelsen er stor på Bella senter etter at det ble kjent at Kina neppe kommer til å gå med på noen politiske avtale om utslippsreduksjoner i København. I morgentimene ble det også kjent at Danmark skrur ned forventningene til et minimum.

— Dette er det verste som kunne skje og gjør jobben med å redusere den globale oppvarmingen ekstremt vanskelig. Hvis vi ikke får en avtale her nå, så kan vi risikere en temperaturøkning på fire til seks grader. Det er veldig alvorlig, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken (bildet).

Ingeborg Gjærum fra Natur og Ungdom håper fortsatt på en avtale, selv om situasjonen er mørk i dag.

— Det som skal til er at de rike landene kommer de fattige i møte. De må lsette seg ned og legge penger på bordet, sier Gjærum.

— Obama kan droppe turen

Jyllands-Posten skriver torsdag formiddag at den spente situasjonen gjør at Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har droppet å legge frem et utkast til avtale torsdag formiddag.

— Det er forsøk på legge ansvar over på noen andre, for at stats- og regjeringssjefene skal komme og redde det hele, sier en sentralt plassert kilde til nyhetsbyrået Ritzau.

Det betyr at det er opp til de 191 andre lederne å ta ansvar for de videre forhandlingene, skriver Berlingske Tidende, som melder at utviklingen på toppmøtet er blitt «en monumental skuffelse» for det danske vertskapet.

Nå er det også usikkert om Barack Obama i det hele tatt kommer. Krisen på klimatoppmøtet kan få den amerikanske presidenten til å droppe turen, skriver danske Politiken.

Obama skal etter planen ankomme København i morgen. Offisielt er det foreløpig ingenting som tyder på at planene er endret, skriver avisen.

— Utrolig deprimerende

Haltbrekken mener likevel det verste er hvis politikerne trumfer gjennom en avtale som setter svært små krav til utslippskutt, fordi dette vil bli en sovepute for landene og føre til

— Situasjonen ser mørk ut, men noe slikt vil være verre enn verst, sier han.

Også Arild Hermstad som leder Framtiden i våre hender er opprørt over den siste utviklingen i København.

— Det er utrolig deprimerende. Det har jo ikke kommet noen innrømmelser fra de rike landene. Hvis ikke man får til en avtale her, blir veien videre velding vanskelig, sier Hermstad (bildet).Han frykter at USA ikke vil gi etter overfor Kinas krav de siste dagene.

— Men man må jo håpe helt til møtet er slutt. Statslederne kommer ikke hit for å holde en tale. De skal prøve å få til noe, sier han.

Konsekvensene blir alvorlige hvis avtalen uteblir mener Hermstad.

— Utslippene kommer til øke. Det gir også utrolig dårlige signal til næringslivet om at de foreløpig bare kan tenke kortsiktig og slippe ut mer, sier han.

— Det er kort og godt krise, legger Hermstad til.

Flere dystre meldinger

Torsdag morgen melder flere danske medier at det danske formannskapet, som leder klimaforhandlingene, har gitt opp å få til enighet som en stor, samlet klimaavtale.

Berlingske Tidende skriver at danskene skrur ned ambisjonene fordi de såkalte G77-landene — som Kina, India og Brasil - blokkerer en avtale, mens BT.dk skriver at «nå faller det hele fra hverandre». Men dette er ikke riktig, melder den danske avisen Politiken.

— Vi kjemper som gale og har ikke gitt opp, sier en kilde til avisen.

Også Jyllands-Posten sår tvil om meldingene om at de danske vertene har gitt opp.

- Avtaler på bakrommet

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) er bekymret, men gir ikke opp København-forhandlingene. Han nekter å legge avgjørende vekt på uttalelsen.

— Vi kan ikke vektlegge hva en kinesisk embetsmann angivelig har sagt, når vi ikke har hørt noe om dette fra kineserne i møterommene. Når det er sagt, er det et godt stykke igjen til avtale, sier Solheim til NTB.

Han slår samtidig fast at bevegelser i forhandlingene nå bare kan komme etter møter «på bakrommet» mellom de store spillerne, særlig USA og Kina.

— Det er det eneste som kan skape bevegelser. Det hjelper ikke bare å gjenta gamle posisjoner i hovedinnlegg. Man trenger å gjøre kompromisser til et honnørord, sier Solheim

Han nekter samtidig å spå noe om sluttresultatet fra København, selv om forventningene ikke er store.

— Under enhver omstendighet må vi ha en langt mer omfattende avtale senere enn det vi får til København, sier Solheim, som er opptatt av at den lille framgangen som har vært, innen regnskogvern og betaling av klimatilpasninger i u-land, må bli stående.

Synspunkter på klimaforhandlingene? Delta i diskusjonen her.

Reuters/Scanpix
Reuters/Scanpix
Scanpix
AP/Scanpix