• Jeg vet ikke hva som gikk av meg, sa Erling Havnå.

Erling Havnå sier han ikke er redd for hevn fra Kjell A. Schumann etter at han navnga ham som skytteren i Kongsgata under NOKAS-ranet.

I sin forklaring i Gulating lagmannsrett mandag forklarte Havnå hvorfor han valgte å navngi Schumann som den som skjøt mot politiet i Stavanger sentrum under NOKAS-ranet 5. april 2004. Han sa at han ikke frykter hevn fra Schumann selv fordi han har utlevert ham.

– Jeg har snakket med Schumann i fengselet, her i retten og lite grann i transporten. Kjell Schumann er en reflektert mann – han kommer jeg ikke til å få problemer med, svarte Havnå rolig. Han begrunnet valget med å fortelle om Schumanns rolle som et utslag av sympati med Lars-Erik Andersen som allerede hadde navngitt 40-åringen fra Finnskogen.

– Jeg syntes synd på Andersen når han gikk ut og sto alene da han sa hvem hadde skutt. Her i retten syntes jeg nesten synd på Schumann, for nå var det han som sto alene, svarte Havnå. Han ba også uforbeholdent om unnskyldning for at han hadde deltatt i NOKAS-ranet.

– Familien Klungland, ungene mine, venner, det norske samfunn – unnskyld at jeg var med. Jeg vet ikke hva som gikk av meg, sa Erling Havnå.

— Christensen ikke med

Erling Havnå (48) hevder, som i tingretten, at den medtiltalte kameraten Alf Henrik Christensen ikke deltok i Nokas-ranet.

Men Havnå fikk problemer med å forklare seg da aktor, statsadvokat Arild Dommersnes, spurte ham ut i dag. Havnå hevder at han traff Christensen tilfeldig på en bensinstasjon da han var på vei til Stavanger dagen før ranet. Etter at de skilte lag på Motorveien inn til Stavanger, så han ikke Christensen mer, forklarte Havnå i retten.

Havnå forklarte at han hadde sagt til Christensen at han skulle treffe en dame og handle på Ikea. Havnå hadde tidligere på dagen forklart at han ikke visste om det var utplassert en vakt ved fluktbilene i Sørmarka, til tross for at han selv var tiltenkt denne rollen på et tidligere stadium i ransplanleggingen.

Kaos

— Hvordan vet du at Christensen er uskyldig når du sier at du ikke så noen vaktmann i Sørmarka? spurte Dommersnes.

— Nei, det var kaos der. Men jeg burde jo visst det hvis Christensen sto vakt der, svarte Havnå.

— Om han hadde stått der, ville du sagt det?

— Det er en hypotetisk tanke.

— Men du har tidligere sagt at du ikke ville navngitt flere enn du har hvis du hadde oversikt over hele ranslaget?

— Det kan du si, svarte Havnå.

Havnå har bare navngitt Schumann utenom dem som nå har tilstått selv, altså Lars-Erik Andersen, David Toska, Ridvan Halimi og Johnny Thendrup. Aktor Dommersnes lurte på hvorfor Havnå ikke hadde nevnt i første politiavhør at han hadde truffet Christensen på vei til Stavanger.

- Psykotisk

-Hvorfor sa du ikke at det var en som kunne bekrefte at du hadde sagt at du skulle til Ikea, en som kunne bekreftet dekkhistorien? spurte aktor.

— Jeg var nærmest psykotisk da jeg ble arrestert, jeg var i en sorgprosess. Hele livet mitt forsvant. De svarene jeg ga da, er hinsides, altså.

— Du ville ut, men hvorfor ikke da si hvem som kan bekrefte dekkhistorien? spurte aktor igjen.

— Jeg var så uttafor.

— Traff du Christensen etter ranet?

— Ja, på treningssenteret en stund senere.

— Spurte Christensen om Ikea-turen?

— Nei, man spør ikke om sånt.

Diskuterte ikke saken

  • Men den jenta du skulle treffe, var ikke det noe å spørre om?

— De damene jeg får tak i, tror jeg ikke han er særlig interessert i.

Havnå forklarte videre at han aldri diskuterte Nokas-saken med Christensen.

Alf Henrik Christensen har hele tiden nektet enhver tilknytning til ranet. Stavanger tingrett dømte ham til 13 års fengsel og pekte ham ut som vaktmann ved fluktbilene i Sørmarka.

TILTALT: Alf Henrik Christensen ble i tingretten dømt til 13 års fengsel, fordi dommerne mente han sto vakt der ranerne byttet fluktbiler.
Trond Sørås