— Det politiske Norge burde svare den forferdelige personen med mer åpenhet og mer politisk debatt etter 22. juli. I stedet lukket vi oss inne, sa Frp-nestleder Per Sandberg da han lanserte sin selvbiografi i dag.

Han mener det var en av årsakene til at Frp dalte i oppslutning og fikk store problemer for to år siden, frem til det løsnet vinteren 2013. Det endte som kjent med regjeringsdannelse.

Sammen med finanskrisen, Amelie-saken og en del andre spørsmål der Frp ikke hadde klare svar, var 22. juli med på å svekke Frp, mener nestlederen.

— Det var mange saker da som gjorde at Frp-politikere ikke turde å uttale seg, og partiet mistet den nisjerollen vi alltid har hatt, å snakke åpent og ærlig og ta vare på ombudsrollen.

Enorm interesse

Biografien heter «Mot min vilje», med undertittelen «Oppklaring av et politisk liv». Den ble lekket til mediene tirsdag, men utkom først i dag.

Interessen for onsdagens boklansering var enorm.

Per Sandberg la ikke skjul på at han mener alt som står i boken, som har dominert det norske nyhetsbildet det siste døgnet. Som at Frp står i fare for å miste litt av sin sjel, ved at den mer folkelige delen av partiet, som han representerer, er på vikende front.

— Jeg tror det er sunt for ethvert parti å ta en slik debatt som nå er kommet etter boken. Fremskrittspartiet er ikke tjent med å lukke seg inne. Jeg har i hvert fall vært bånn ærlig i min beskrivelse av situasjonen, slik jeg ser den.

- Blir du nå opposisjonsleder i partiet?

— Nei, for det er ikke Siv Jensen selv, men partiet som har ført en politikk der jeg er sterkt uenig i enkelte saker.

- Satser du på å overta partiet når Siv går av?

— Nei, overhodet ikke. Og jeg har full tillit til Siv, hun er en jeg stoler 100 prosent på. Derfor ba jeg henne være fadder for vår lille sønn da han ble døpt.

Umulig utenfor boksen

Han avviser kategorisk at han har noen ambisjoner om å overta som partileder etter Jensen, men mener han ikke er ferdig i politikken.

— Mine politiske ambisjoner er ikke døde, sa Sandberg, som også avviste at bokutgivelsen innebærer et politisk selvmord.

— Nei, det ser jo ikke sånn ut. Mange har reflektert og kommet til at dette kanskje er nødvendig, ikke bare for Frp, men for hele det politiske miljøet i Norge.

Han sier det er blitt politisk tilnærmet umulig å «være litt utenfor boksen», men nekter å bøye seg for det. Han mener det ikke er rom for dem som tenker høyt annerledes enn det som er felles tankegods i partiene.

— Mange har sagt og skrevet mye om meg og hva jeg tenker og gjør. Da fikk jeg fordømt lyst til å fortelle min versjon. Nå kommer den. Men det er ingen sutrehistorie. Jeg har opplevd så mye spennende siden jeg kom med i politikken i 1988 at jeg overhodet ikke vil fremstå som sutrete. Bare bånn ærlig.

- Du har en del krasse angrep på kolleger, også i stortingsgruppen. Hvordan har mottakelsen vært?

— Stemningen i gruppen er god. Jeg har fått svært mange positive reaksjoner. Men også en del kjeft.