PER CHRISTENSEN, NTB

Et kobbel av statsråder, statssekretærer og rådgivere samlet seg søndag klokken 12 i statsministerens etasjer på toppen av regjeringsblokken. Den rød-grønne regjeringens første selvstendige statsbudsjett er knappe seks uker unna, og de siste milliardene skulle fordeles.

De tre partilederne nøyde seg med noen få, generelle kommentarer før pressen bestemt ble loset ut. Ingen ville si noe om skjebnen til egne hjertesaker, men alle var skjønt enige om at budsjettet er et stort skritt i retning av målet om virkeliggjøre hele Soria Moria-erklæringen innen valget i 2009.

— Vi skal fordele store beløp i dette budsjettet, og nå starter vi innspurten. Det er alltid krevende å fordele de siste milliardene, enten det er ett eller flere partier i regjering. Men det blir helt sikkert et godt budsjett, med hovedvekt på omsorg og fellesskap, sa Stoltenberg med et stort smil.

Vei og bane

Fordelingen av midlene mellom vei og jernbane, flaggsaker for henholdsvis Senterpartiet og SV, ville ikke partilederne Åslaug Haga og Kristin Halvorsen spå noe om. Begge partier har samferdsel høyt på sin prioriteringsliste foran dette budsjettet, og denne sektoren er av mange observatører tippet som budsjettvinneren.

De tre partilederne har vært høyt og lavt de siste ukene for å inkludere flest mulig av partienes organer i den siste fasen av budsjettarbeidet. Og ikke minst har de besøkt hverandres sentralstyrer og stortingsgrupper for å gi hovedgrepene i budsjettet bredest mulig forankring.

— Det har ikke vært noe stort problem at det er tre partier som skal snekre sammen budsjettet. Det er enighet om hovedpunktene. Vi blir bedre venner for hvert møte vi har, og vi har lært oss å jobbe sammen, sier Stoltenberg.

Og han påpeker at når de tre regjeringspartiene er blitt enige, ja så er det slik budsjettet blir.

— Når vi har en flertallsregjering, slipper vi spillet i Stortinget. Da blir budsjettet slik de tre partiene bestemmer, sier statsministeren. Budsjettet legges frem fredag 6. oktober, og vil ifølge Stoltenberg vise en tydelig kursdreining.

Asylpolitikk og SV

Verken Stoltenberg eller Halvorsen ville kommentere den interne striden i SV om asylpolitikken og den økende misnøyen med arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

— Det påvirker ikke budsjettet, var alt SV-lederen ville si.

Stoltenberg la til at regjeringen skal legge frem ny utlendingslov i høst. Han mente for øvrig at det ikke er noe nytt at det er uenighet om innvandringspolitikken.

Hovedtallene og den grunnleggende retningen i budsjettet er for lengst spikret. Budsjettarbeidet begynte for alvor i mars, og det har vært flere budsjettkonferanser med alle statsrådene. Søndag og mandag skulle så de siste trådene samles, før budsjettet går til trykking og korrekturlesning.

Noen tall og tiltak er kjent fra budsjettet, men ikke mange. Det samlede skattetrykket økes med to milliarder kroner, tilbake til 2004-nivå. Kommunene får et par milliarder mer, en oppfølging av storsatsingen i 2006 med 5,7 milliarder. Økt sykefravær tvinger frem større avsetninger enn planlagt. Dette er lovfestet støtte som vil spise av de milliardene som ellers kunne ha til fordeling på skoler, omsorg og andre offentlige tjenester.

Skal de tre partiene få noen av sine egne hjertesaker innfridd, ut over «fellessakene» i budsjettet, må det kuttes i andre poster. Å oppnå enighet om kuttsaker blant tre partier er utvilsomt vanskeligere enn å øse ut penger. Lite har vært sagt om kutt, og fasiten kommer først om seks uker.