Bankene oppfordrer folk til å bruke kort når de betaler mens vekterstreiken pågår. Tirsdag gikk flere minibanker tomme, og de blir ikke etterfylt når vekterne er i streik.

Nokas Verdi, som står for fylling av 70 prosent av landets minibanker, stoppet tirsdag utkjøringen av penger etter at vektere i selskapet ble tatt ut i streik.

Dette vil berøre banker og næringskunder over hele landet. Daglig kjører selskapet ut mellom 500 millioner og 1 milliard kroner, opplyser konsernsjef Peter Wesenberg i Nokas Verdi. Minibankene fylles et par ganger ukentlig, men mye tyder på at folk har tatt ut mer enn vanlig de siste dagene. Da går automatene raskere tomme.

Større uttak — Vi har fått melding om at enkelte automater er gått tomme. Det har vært en viss økning i antall uttak og størrelsen på uttak den siste tiden, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

Både Nordea og de øvrige bankene håper folk vil bruke kort ved innkjøp under streiken.

— Det er mulig å bruke kort de aller fleste steder, og folk gjør det. Det er all grunn til å fortsette med det og ikke gjøre seg avhengig av kontanter, sier Sevang.

Museumsstreik Nærmere 2500 vektere er nå i streik etter at vekterstreiken ble trappet opp tirsdag. Det rammer foruten transport av penger også sikkerhetskontrollene på flyplassene, innkreving ved enkelte bomanlegg, vakthold i forretninger og andre steder der det brukes vektere.

Blant institusjonene som trenger vakthold er Nasjonalgalleriet og Arkitekturmuseet i Oslo. De måtte stenge dørene tirsdag.

Litt lengre køer På Gardermoen ble streiken trappet opp tirsdag morgen slik at 110 av vekterne nå er i streik. På Stavanger lufthavn Sola ble 33 vektere tatt ut.

Passasjerene hadde fulgt oppfordringen om å møte i god tid på de to store flyplassene. Køene var lengre enn vanlig, men de fleste kom seg gjennom kontrollen på 15 - 20 minutter tirsdag morgen.

Etter opptrappingen er nå det aller meste av rutetrafikken innstilt ved flyplassene i Kristiansand, Ørsta/Volda, Kristiansund, Harstad/Narvik og Lakselv. Fra før er flyplassene i Haugesund, Førde, Molde, Stokmarknes og Hammerfest rammet av streiken.