• Jeg kunne kanskje si at jeg er sjokkert, men det er jeg ikke.

Dette beviser bare at den britiske regjeringen har holdt oss for narr hele tiden, sier en svært oppbrakt fylkesordfører Gisle Handeland når han får nyheten om at utslippene av technetium-99 fra Sellafield skal fortsette.

I dag skal fylkestinget ut på gaten i Bergen og aksjonere mot de radioaktive utslippene fra Sellafield. De folkevalgte vil stille på stands fire steder i byen, ved Lido-hjørnet, på Torgallmenningen og på Bergen Storsenter. Der vil de dele ut julekort adressert til statsminister Tony Blair, og med påskriften «Stopp den radioaktive forurensningen fra Sellafield».

— Dette viser jo at vår aksjon er høyst berettiget. Nå håper jeg bare at det blir sendt av gårde 30.000 julekort og ikke bare 15.000 slik vi hadde planlagt, og at de legges i en diger haug på trappen til Downing Street nr. 10, sier Gisle Handeland.

Avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern velger å se litt lysere på saken.

— Det blir sagt at utslippene skal fortsette frem til 2006, men samtidig sies det at man skal vurdere dette med landdeponi av technetium og ha ferdig en rapport om fire måneder. Hvis den rapporten er positiv, snakkes det om å stoppe utslippene til havet. Tidligere har britene vært negative til landdeponi på grunn av helserisikoen, mens vi har forsøkt å argumentere med at helserisikoen er større når man slipper de radioaktive stoffene rett i havet, sier Per Strand.

— Tror du britene mener det seriøst med denne vurderingen av landdeponi?

— Ja da. Vi har hatt flere møter med dem om dette, og vi tror at det er seriøst ment. Når britene nå ser ut til å ville ta en skikkelig vurdering av dette, så er det ikke minst miljøvernminister Børge Brendes fortjeneste, som har stått kraftig på og presset britene, sier Per Strand.