• Hele saken indikerer at han er sinnssyk, sier forsvarer Geir Lippestad om terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Forsvareren har møtt klienten sin tre ganger. Han sier det er vanskelig å beskrive Breivik, men karakteriserer ham som en kald person.

— Hele saken tilsier at han er sinnssyk. Han tror han er i en krig, og at når du er i krig, kan du gjøre ting som dette. Han tenker at verden kanskje ser på ham som en demon nå, men vil takke ham om 60 år, sa Lippestad på en pressekonferanse tirsdag.

Overrasket

Breivik var overrasket over at han greide å gjennomføre det han anså som et vellykket angrep på fredag.

— Han hadde ventet å bli stoppet før han nådde Utøya, opplyser Lippestad.

Hittil har lite indikert at Breivik har fått hjelp til å utføre terrorangrepene, men han mener selv at det finnes to celler i Norge og flere utenlands. Breivik har ikke villet gi noe særlig informasjon til politiet om dette, annet enn at de kan planlegge angrep.

— Han er ikke som noen av oss. Han er i en boble, og viser hat mot alle som tror på et normalt politisk system. Han hater alle vestlige ideer, alle som tror på demokratiets verdier og som ikke er ekstremister, sier Lippestad.

Ønsker sakkyndig

Lippestad ser fram til at hans klient skal vurderes av psykiatrisk sakkyndige.

— Jeg kan ikke alene slå fast at han er gal. Det må faglige eksperter vurdere, selv om sakens natur sier mye, sier advokaten.

De neste dagene vil Breivik bli avhørt flere ganger, og parallelt jobbes det med å finne de sakkyndige som skal vurdere om han er strafferettslig tilregnelig.

— Hans idé om hvordan samfunnet fungerer er veldig annerledes enn det som er realiteten, han tror at han kan bli straffet ved å bli skutt, forteller forsvareren.

På fengslingsmøtet mandag fikk retten et innblikk i hvordan den siktede tenker, da han i noen minutter leste opp utdrag fra sin eget «manifest», 1.500 sider som

Vil fortelle om rosemarsj

Advokaten fortalte på pressekonferansen at han ønsker å fortelle klienten sin om voldsom engasjement den norske befolkningen har vist for de pårørende etter terrorangrepene 22. juli.

— Jeg mener det vil være naturlig å fortelle ham om det. Som for alle andre nordmenn har de siste dagene vært veldig spesielle, også for meg. Selv om jeg fikk sterke inntrykk fra Oslo tinghus i går, fikk jeg mye sterkere inntrykk fra rådhus plassen mandag kveld.Advokaten brukte 12 timer på å bestemme seg for å ta på seg jobben som den terrorsiktedes forsvarer.

— Om han ikke ønsker å ta mine juridiske råd, må han finne seg en annen advokat. Det er helt opp til han, sier Lippestad.