Stortingspensjonist Jan Simonsen er dagens andre vitne, etter at Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd gjorde seg ferrdig med sitt vitnemål på en halvtime.

Simonsen var tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, før han meldte overgang til partiet Demokratene. I dag er han penjonist.

Han åpnet med følgende kraftsalve mot Anders Behring Breivik:

— Norske verdier

— Det som bekymrer meg litt, er at mange snakker om historie og filosofi og slikt, men vi må ikke glemme hva denne saken handler om. Tiltalte har innrømmet at han har tatt livet av 77 mennesker, mange av dem ungdommer i sin beste alder. Han mener at de er forrædere. Men det er han som er forræderen mot norske verdier, mot norsk kultur, sa Simonsen, og fortsatte:

— Det har ikke noe med norske verdier å gjøre, å ta livet av folk fordi man ikke får inn noen leserinnlegg. Hvis han er så tilregnelig som han mener, så er han i hvert fall grunnleggende unorsk i sine umenneskelige handlinger, sa Simonsen.

Hagen vitner ikke likevel

Senere skal Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet, vitne, i tillegg til en person som har spilt World of Warcraft med Breivik på nettet.

Tidligere Frp-formann Carl Ivar Hagen skulle egentlig også vitne i dag, men har blitt frafalt av forsvarerne.