Anders Behring Breivik smilte bredt da statsadvokat Svein Holden torsdag la ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Etter at retten ble hevet gjorde Breivik sin egenkomponerte høyreekstreme hilsen mot aktoratet.

— Breivik var ikke overrasket. Han har hørt spørsmålene og vinklingene på dem, sier forsvarer Geir Lippestad etter aktoratets prosedyrer torsdag ettermiddag.

Etter at aktoratet konkluderte med at Anders Behring Breivik er utilregnelig, gjorde tiltalte hilsenen som Lippestad har frarådet ham å gjøre.

Forsvarets prosedyrer

I etterkant av rettsdagen ble det diskusjon om hva Breivik mente med hilsenen han sendte til aktoratet.

— For meg virker det åpenbart som at han ikke var fornøyd med påstanden, og markerte det på den måten, sier Frode Elgesem, bistandsadvokat for AUF.

Lippestad dro kjapt fra tinghuset torsdag ettermiddag for å dra sammen med forsvarerteamet for å pusse på forsvarernes prosedyrer, som skal holdes fredag.

- Hvor krevende blir din prosedyre i morgen?

Utøya-overlevende Tore Sinding Bekkedal er skuffet over påtalemyndighetens påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

— Prosedyren i morgen blir ikke så krevende, men jeg tror natten blir krevende, nemlig å få den ferdig, sier Lippestad.

- Ventet seg dette

— Men nå vet vi hvor vi skal legge inn vår argumentasjon. Det som var fint fra påtalmyndighetens side, var at de var tydelige hva de anså som vesentlig, nemlig dette med vrangforestillinger. Da vet vi også hvor vi skal legge inn vår argumentasjon, sa Lippestad.

Medforsvarer Vibeke Hein Bæra sa dette om Breiviks reaksjon på aktoratets påstand:— Han var godt kjent med at dette var en muilghet. Han sa at det var dette han ventet seg hele tiden.