Nordre Buskerud politidistrikt, som har ansvaret for Utøya, holdt pressemøte i Hønefoss klokken 16 onsdag.

Der fortalte innsatsleder Håvard Gåsbakk at han hadde ferie fredag, men kom på jobb klokken 17.45 etter å ha fått beskjed om situasjonen som utspant seg på Utøya.

— Jeg samlet sammen utstyret vi trengte, tok kontakt med beredskapstroppen, og planla hvor vi skulle møtes. Beredskapstroppen kom samtidig med meg, og samtidig var politibåten vår gjort klar av to betjenter hos oss, sier Gåsbakk.

Lånte skjærgårdsjeeper

På vei over til Utøya fikk politiet som kjent problemer med båten sin, men det var flere båter på vei mot troppen for å varsle om hva som var i ferd med å skje.

— Vi fikk dem til oss, og vi tok over deres båter, to skjærgårdsjeeper, sier Gåsbakk.

Fem mann gikk i hver båt, og båten med fem fra beredskapstroppen Delta kom først i land ved bryggen på Utøya.

— Den første troppen møtte mange ungdommer som pekte at gjerningsmannen var nordover på øya, og det teamet iverksetter med en gang for å ta gjerningsmannen. Det er vår taktikk i slike situasjoner, sier Gåsbakk.

«Bevæpnet politi!»

Da båt nummer to, med blant andre Gåsbakk, kom til øyEN, så de skudd mot vannet og hørte smell på sørsiden.

— Vi landsetter båten og løper mot sydspissen, samtlige. Når vi nærmer oss, det er en 300-350 meter å løpe, begynner vi å bruke stemme. Vi roper «bevæpnet politi». Vi tar oss gjennom tett kratt, det er vanskelig å få noen oversikt. Men etter hvert kommer vi over i mer skogsterreng, og brått står gjerningsmannen foran oss med hendene hevet over hodet. Han blir da pågrepet på vanlig måte. Våpenet lå 15 meter bak ham, sier Gåsbakk.