— Brannalarmen kimte hele tiden. Ellers var det helt stille.

Slik husker den 65 år gamle vitnet lydene etter bombeeksplosjonen. Selv satt han med fri sikt mot bombebilen, 60 meter unna.

Han ble i mindre grad skadet, men har i dag nedsatt hørsel på det ene øret.

65-åringen, som jobber i helse- og omsorgsdepartementet, forteller i retten om hvordan eksplosjonen har preget arbeidsplassen.

11 ble skadet

— Vi var 22 på jobb den dagen i departementet. 11 ble skadet, mange med hørselsskader. Flere har også varige fysiske skader. De har vært reoperert for glassbiter i kroppen. En som måtte slå seg gjennom et glassvindu, ble nylig operert for kneskader, forklarer mannen.

Dette er også følger for kollegene, ifølge ham: Mange er blitt skvetne. Søvnproblemer. Hørselshemming. Skyldfølelse.

65-åringen er ikke navngitt i tiltalen eller påtalemyndighetens bevisoppgave.

Dette er den andre og siste dagen der vitner fra Regjeringskvartalet forklarer seg. Til sammen syv personer vitner i dag.

Han forteller om kaotiske forhold for helse— og omsorgsdepartementet, særlig i den første tiden etter 22. juli. Samtidig var presset stort for at byråkratiet skulle fortsette mest mulig upåvirket.

— Den offisielle versjonen var at det var business as usual i departementet, men det var business med kulepenn og papir, sier 65-åringen.

«Blokken kan rase»

Han hadde egentlig tenkt å gå av med AFP. Nå vil han det ikke lenger.

— Jeg bestemte meg for at han ikke skulle få jage meg ut av jobben.

En annen departementsansatt (34) har forklart retten om hva han og kollegene opplevde 22. juli.

— Da bomben smalt, hørte jeg først et kraftig drønn og så kjente jeg et trykk. Pusten forsvant ut av lungene, sier 34-åringen.

Heller ikke han er navngitt i bevisoppgave eller tiltale. 34-åringen forklarer hvordan noen ropte «kom dere ut herfra».

En annen ropte «blokken kan rase».

- Ble sint over å vitne

34-åringen, som jobbet i nærings- og handelsdepartementet i fjor sommer, opplevde de første fire månedene som stressende. Han var alltid i beredskap, redd for at noe skulle skje.

Kom det lyder eller brå bevegelser, skvatt han.

— Hvordan er det å forklare seg i retten, spør mannens bistandsadvokat.

— Jeg ble sint da jeg fikk høre at jeg måtte vitne. Jeg følte det var så urettferdig at jeg måtte gå inn i dette igjen. Først var jeg veldig opptatt av å gå inn i saken. Etterpå har jeg gjort det jeg kunne for å gå ut av den igjen. Jeg har gledet meg til å bli ferdig med dette, sier han.

TILTALT: Anders Behring Breivik i reten fredag.
SCANPIX