– Hvis hun er klok og dyktig nok til å være barneombud, så bør hun trekke seg, sier Sponheim til NTB. Han mener barne— og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) har håndtert utnevnelsen så dårlig at det har gått ut over Krabys troverdighet som nytt barneombud.

– Dette virker så unødvendig og toskete. Manuela Ramin-Osmundsen framstår uten troverdighet. Det kommer jo hele tiden fram nye ting, sier han.

Skadeskutt Høyres Per-Kristian Foss er enig i at Kraby har tatt skade av statsrådens håndtering av saken.

– Ida Hjort Kraby er skadeskutt. Ramin-Osmundsen håndtering av saken har svekket Barneombudet, sier Foss.

Til tross for at de er kritiske til hennes handlemåte, vil verken Foss eller Sponheim gå så langt som til å be statsråden trekke seg.

– Siv Jensen og Frp har forsøkt å avsette barneministeren før, men jeg vil ha alle kort på bordet før jeg gjør meg opp noen mening, sier Foss.

– Påfallende Foss reagerer likevel på opplysningene om at Kraby og Ramin-Osmundsen deltok på en middag sammen 3. januar, og at Kraby dagen etter omgjorde sin beslutning om å trekke søknaden til jobben som nytt barneombud.

– Det virker påfallende. Jeg vil ha klarhet i om statsråden har hatt kontakt med Kraby i søkeprosessen, sier Foss.

Lars Sponheim mener Barne- og likestillingsdepartementet også bør ta noe av ansvaret for statsrådens håndtering av saken.

– Det er helt utrolig at embetsverket kan sette henne i denne situasjonen, sier Venstre-lederen. Han mener departementet burde ha passet bedre på en statsråd som Ramin-Osmundsen – uten politisk erfaring fra regjering eller storting.

Cornelius Poppe